Haber

Kazım Koyuncu, Mezarı Başında Anıldı

Ölümünün 10. yılında dostları ve sevenleri Kazım Koyuncu’yu unutmadı….


Karadeniz müziğine getirdiği yorum, kendine ait şarkılardaki vurgularıyla önemli bir isim haline gelen, Karadeniz müziğinin‘Şair Ceketli Çocuğu’Kazım Koyuncu, ölümünün 10. yıldönümünde yine Hopa’daki, mezarı başında ailesi, dostları ve sevenleri tarafından anıldı.

Yakalandığı akciğer kanserine yenik düşerek, 25 Haziran 2005’te yaşamını yitiren Kazım Koyuncu için Hopa’da düzenlenen etkinlikler Belediye Parkı’nda başladı.

Yürüyüş Yapılmadı!

Halkevlerinin öncülüğünde düzenlenen ve çeşitli sivil toplum örgütlerinin de destek verdiği etkinlikler çerçevesinde Hopa’da toplanan guruplar, bu yıl önceki yıllarda olduğu gibi yürüyüş yapmadan araçlarla, Kazım Koyuncu’nun anıt mezarının bulunduğu Yeşilköy’e (Çancol) çıktı.

Kazım Koyuncu’nun Yeşilköy’deki anıt mezarı başında yağmur altında yapılan törene Kazım Koyuncu’nun annesi Hüsniye, babası Cavit ile kardeşleri Canan, Hüseyin Orhan, Oğuz ve Niyazi Koyuncu ile Laz Kültür Derneği Başkanı Mehmet Ali Beşli, Halkevleri Doğu Karadeniz Şube Başkanı Taylan Kaya, Karadenizliler Konfederasyonu Başkanı ve Trabzonspor eski yöneticisi Tahsin Usta, dost ve sevenleri katıldı.

Trabzonspor’un Vira taraftar grubu üyelerinin de bordo- mavi formalarıyla katıldıkları törende alana‘Kazım’ın yolundayız’yazılı Lazca pankart asıldı.

Anma etkinliği, Kazım Koyuncu’nun ölüm saati olan 12.58’de alkışlarla ve saygı duruşuyla başladı.

Saygı duruşunun ardından ailesi, Laz Kültür Derneği, Halkevleri, arkadaşları ve Gürcistan’dan gelen Megreller adına Lazca, Hemşince, Megrelce konuşmalar yapıldı.

Unutturmayacağız!

Çeşitli dillerdeki konuşmalarla Kazım Koyuncu’nun anıları anlatılarak,‘Unutmayacağız, unutturmayacağız’mesajı verilirken; Kazım Koyuncu’nun yol arkadaşlarından Mehmet Ali Barış Beşli,"Kazım’ı her gün çoğalarak yaşattığımız için mutluyuz. Dün nasıl sahil yoluna karşı mücadele ettiysek bugün de yaylalarımızda yapılmak istenen yeşil yola karşı mücadele ederek Kazım’ ı yaşatacağız”diye konuştu.

Laz Kültür Derneği Başkanı Beşli, Kazım’ın sevgisini yıllar geçtikçe büyüteceklerini belirterek şunları söyledi:

"Onun sevgisini büyütürken, sevgisinin düşmanı olanların karşısında olacağız. Onun sevgisinin karşısında olanlar, denizimizi dolduranlar, yaylalarımızdan yol geçirerek yaylaları yayla olmaktan çıkaranlardır. Varlığınız Kazım’ın manevi varlığını çok mutlu ediyor. Birlikte bu acıyı yaşamaya devam ediyoruz. Bu dağlarla, bu coğrafya ile bu acıyı yaşamaya devam edeceğiz ve onu unutmayacağız ve unutturmayacağız.”

Halkevleri adına konuşma yapan ve aynı zamanda Derelerin Kardeşliği Platformu (DEKAP) Yürütme Kurulu üyesi de olan Taylan Kaya,"Kazım, kendisini iyi bir sanatçı, bir Laz, Trabzonsporlu ve hepsinden önemlisi bir devrimci olarak tanımlıyordu. Bu yüzden, muktedirin önünde diz çöken taraftarlar Kazım’ı anmasın. 15 yaşında öldürülen çocuğun annesini yuhalatan diktatöre yalakalık için sıraya geçen sanatçılar Kazım’ı anmasın. Dillerden, renklerden, ırklardan nefret eden faşist ırkçılar Kazım’ı anmasın; mümkünse İsmail Türüt ile horona dursunlar. Kazım, Kocaeli depreminde bizimle birlikte halkın yaralarını sarmak için dayanışmanın en güzel örneğini sergilemişti. Van’da deprem olduğunda oh olsun diyenler Kazım’ı anmasın. Çünkü Kazım’ın yüreği sızlar”dedi.

Aynı zamanda Kazım’ı, müziğini ve bıraktığı devrimci mirası soyutlamaya, toplumsal pratiklerden koparmaya çalışanlara da seslenen Kaya,"Sadece müzik icra ederek, sadece Kazım’ ı sevdiğini beyan ederek anlamlı bir şeyler yapmış olmuyorsunuz. Sanatı ve estetiği toplumsal mücadeleyle buluşturarak, bizzat bu mücadelelerin içerisinde olarak Kazım’ ı yaşatabilirsiniz”diye konuşmasını tamamladı.

Törende konuşan çocukluk arkadaşı Adem Kuyumcu, 10 yıl önce Kazım’ı yağmurlarla getirerek sevdiği topraklara verdiklerini hatırlatarak,"Kazım Koyuncu, devrimci, Laz, Karadenizli evrensel bir insandı. ‘Bir çocuğun ormanında kaybolmak istiyorum’ diyordu. ‘Bkazim-anma-anneir şey ürettim ben. 3-5 kişilik değil kocaman bir şey. Sevgi denen şeyi ürettim’ diyordu. Biz Kazım’ın sevgi ormanında bir ağacız. Bugün biz yüz binler olduk. Bütün kötülülerin ve kokuşmuşluğun içerisindeki sistemde Kazım bize ışık oldu, sevgiyi ve bir arada olmayı öğretti. Kazımhalkların varlığı için Lazca, Hemşince, Gürcüce, Türkçe şarkılar söyledi. Bugün burada birçok ana dilde konuşan dostlarla bir aradayız. Var olduğumuz sürece hep burada olacağız”dedi.

Dünyada Kalıcı Bir İnsan Oldu

Merhum sanatçının ağabeyi Oğuz Koyuncu da"Burada bugün dostları var. Kazım unutulmayacak. Bir insanın kimliği çok önemli. Bu dünyada yaşadın. Ot gibi gelip ot gibi gidersen farklı. Ama insan gibi gelir insan gibi gidersen dünyada her zaman kalıcılığın vardır. Kalıcı olan bir insandı. Onun ailesi olmaktan mutluluk duyuyorum”dedi.

Anne Hüsniye Koyuncu ise törene katılanlara teşekkür etti,"Bereketiyle geldi benim yavrum. Yağmur yağıyor”dedi, mezarı başında oğlu için dua etti.

Yoğun yağmur altında süren anma etkinliği katılımcıların anı defterine düşüncelerini yazmasının ardından sona erdi.

Emojiye tıkla - Yorum yap - Paylaş
Bu içeriği Sosyal Ortamda Paylaş

Bu haberi okuyanlar aşağıdakileri de okudu



KAZIM KOYUNCU ÖLÜMÜNÜN 13. YILINDA MEZARI BAŞINDA ANILDI
Videolar
KAZIM KOYUNCU ÖLÜMÜNÜN 13. YILINDA MEZARI BAŞINDA ANILDI

KAZIM KOYUNCU MEZARI BAŞINDA ANILDI Sanatçı Kazım Koyuncu ölümünün 13. yılında mezarı başında anıldı.

Kazım Koyuncu, mezarı başında anıldı
Lazlar
Kazım Koyuncu, mezarı başında anıldı

Artvin'de, 9 yıl önce yakalandığı amansız hastalığa yenik düşen Karadenizli sanatçı Kazım Koyuncu, mezarı başında anıldı.

Kazım Koyuncu, ölümünün 11'inci yılında Artvin'in Hopa İlçesi'ndeki anıt mezarı başında anıldı.
yasam saglik
Kazım Koyuncu, ölümünün 11'inci yılında Artvin'in Hopa İlçesi'ndeki anıt mezarı başında anıldı.

Kazım Koyuncu, ölümünün 11'inci yılında Artvin'in Hopa İlçesi'ndeki anıt mezarı başında anıldı. Akciğer kanserinden 33 yaşında hayatını kaybeden Kazım Koyuncu'nun Yeşilköy

Kazım Koyuncu'nun son mektubu ortaya çıktı
yasam saglik
Kazım Koyuncu'nun son mektubu ortaya çıktı

2005 yılında uzun yıllar mücadele ettiği kansere yenilerek hayatını kaybeden Karadeniz'in "Şair Ceketli Çocuk"u Kazım Koyuncu'nun nişanlısı Gönül Bozoğlu'na yazdığı son mektubu

"Denizin Asi Çocukları" Kazım Koyuncuyu Anacak
Artvin Hopa (Xop'e)
"Denizin Asi Çocukları" Kazım Koyuncuyu Anacak

Artvin Hopaspor taraftar grubu Denizin Asi Çocukları, 25 Haziran 2005’te aramızdan ayrılan Kazım Koyuncu’yu anmak için bir dizi etkinlik düzenliyor.

KAZIM KOYUNCU HOPA P̌ANÇOL'DA MEZARI BAŞINDA ANILIYOR
Lazlar
KAZIM KOYUNCU HOPA P̌ANÇOL'DA MEZARI BAŞINDA ANILIYOR

"Biz de öldük ama her şeye rağmen bu yeryüzünde şarkılar söyledik. Şair Ceketli Çocuk olarak tanınan müzisyen, söz yazarı, oyuncu ve aktivist Kazım Koyuncu, ölümünün 14. yılında

Gişiş yap yada ücretsiz üye ol

İçerik Takvimi

Rize nöbetçi eczaneleri
HANGİ BELEDİYEYİ DAHA BAŞARILI BULUYORSUNUZ?