Lazca yayınlar

Lazca Polisiye Roman: Aleyna’ya Ne Oldu

Lazca Polisiye Roman: Aleyna’ya Ne Oldu

 

Ali İhsan Aksamaz

 

Munir Yılmaz Avcı’nın yıllardır yayınlanmayı bekleyen kitabı nihayet Sorun Yayınlar’ından çıktı. Şu anda dağıtıma verilmek üzere. Bir hafta içinde de koaylıkla ulaşabileceğiniz kitap satış noktalarında olacak.

 

Kitap iki bölümden oluşuyor ve iki kapaklı. İsterseniz Türkçe kapaklı tarafından Türkçesini isterseniz de Lazca kapaklı tarafından Lazcasını okuyabilirsiniz. Ben kitap hakkında, daha doğrusu romanın içeriği hakkında bilgi vermek istemiyorum.

 

Burada Munir Yılmaz Avcı hakkında kitapta yer alan Türkçe bir makaleyi sizlerle paylaşmak istiyorum. Sanırım kıymetli yazarı tanımanıza katkı sunacak.

 

Ayrıca Lazca olarak benim kaleme aldığım ve yine kitapta yer alan Lazca makaleyi sizlerle paylaşmak istiyorum: 

 

 

“Şurimşine Cumadi Çkini Şeni

 

Munir Yılmaz Avci lavoni muşi şeni dido beciti ar miti ren. Emus çili, cumalepe, dalepe, biöepe, nisape, motalepe, eklasepe uqonun. Edo Munir Yılmaz Avci entepe şeni hem beciti hemti qoroponi şurimşine ren. Man aya miçkin.

 

Munir Yılmaz Avci xvala lavoni muşi şeni var, Lazepe, Lazuri nena do lazuri minoba şeniti dido beciti ren. Muşeni? Andğaneri ndğas Lazuri nena irişen üai na uçkin do na aöaren ar üoçi ren do emuşeni. Andğaneri ndğas am şurimşine sum neçi do viûo otxo waneri ren. Emusteri ar çkva badi var miqonunan. Emus gamaçkvineri sum çkva supara kuğun: “Şurimşine”, “Nenaçkina” do “Lazuri Ôaramitepe”.  Emuk na öaru do awişa ugamaçkvineri ar- jur suparati kuğun. Gamaçkvineri do ugamiçkvineri mtel ondepe Lazuri nenaten öareli uğun. Emuşeni  Munir Yılmaz Avci Lazuri minoba şeni dido beciti ren. Çkin bedineri voret.

 

Munir Yılmaz Avci ti- çkimi şeniti beciti ren. Çkimi mamgurapale ren. Man Lazuri nena  ti-muşişen doviguri. Man bedineri vore.

 

Munir Yılmaz Avcis dido bedineri beroloba uğuûu. Azlağas dobaderi rûu. Dido üoçoni ar lavonişi bere rûu. Ndğaluri skidalas udodginu Lazuri ğarğalapûes Azlağas, Xopas. Emus nandidi uqounûu oxoris. Nana muşi berobas Apxazetis rûu do İskender Witaşişi Lazuri nwopulasti üitxeri rûu. Hemiti Rusuli nenati kuçkiûu. Man eya viçini. Baba muşiti mamgurapale rûu. Mteli am meziyetepeten Munir Yılmaz Avci bedineri rûu.

 

(İ.Y.T.O.) Môoli Yildizi Universiûeûişen muxendisi gamaxtimeri rûu. Am skidalaten Munir Yılmaz Avci üitxeri üoçi rûu. Lazuri nena şeniti bedineroba ren ti- muşi.

 

Am supara mtel kianas Lazuri nenaten öareli ilkineri romani ren. Man aya 2007 wanaşen doni  üaixeşa komiçkin. Didi Ğormotik Munir Yılmaz Avcis nuşvelas do muşi ğureli iri üoçepeşi şuri oçxonas. Munir Yılmaz Avcisti xolo ginâe do üai dğalepe unöaras didi Ğormoti çkinik.

 

Ali İhsan Aksamaz

 

10 Mariaşina 2013, Mp’oli”

 

**

 

 

 

 

 

 

 

Bir Laz Bilgesi Olarak Munir Yılmaz Avcı

 

 

 

“Munir Yılmaz Avcı, 6 Ağustos 1939’da şirin ilçemiz Hopa'nın aydınlar yatağı Azlağa Köyü’nde doğdu. İlkokulu burada ve Rize’de okudu. Daha sonra sırasıyla ortaokulu ve yapı sanat enstitüsünü yine Rize'de bitirdi. Erzurum İnşaat Tekniker Okulu’ndan 1960 yılında mezun oldu. Askerlik hizmetini yedek subay öğretmen olarak Gelibolu'da tamamladı. Askerlik sonrası, İzmit'te Seka Kâğıt fabrikalarında iki yıl tekniker olarak çalıştı. 1968’de İstanbul Yüksek Teknik Okulu (Yıldız) İnşaat Mühendisliği Bölümü’nden  başarıyla mezun oldu. Karayolları 15. Bölge Müdürlüğünde Safranbolu- Bartın yolu şantiye şefi olarak çalıştı. 1969’da evlendi. İki çocuğu oldu. 1975’de Karabük Demir- Çelik İşletmeleri bünyesindeki İnşaat ve Etüd Planlama Müdürlükleri’nde çalışmaya başladı. 1995 yılında emekli oldu. Ardından da  İzmit'e yerleşti.

 

Laz Kimlik mücadelesinde önemli bir savunma hattı olan “Sima Doğu Karadenizliler Vakfı”nın kurucuları arasında yer aldı. Bu vakfın yayın organını olan “Sima Dergisi”ni yol arkadaşları merhum M. Recai Özgün ve Ali İhsan Aksamaz ile beraber  yayınladı; sorumlu yazı işleri müdürlüğü görevini üstlendi.

 

Munir Yılmaz Avcı hep Lazca yazdı. Günümüzde Lazcayı en iyi bilen ve ileri yaşına rağmen, Laz kimlik mücadelesini büyük bir kararlılıkla sürdüren Munir Yılmaz Avcı’nın yayınlanmış Lazca eserleri şunlardır: “Şurimşine” (Lazca şiirler ve anektodlar, 1999, Kurye Yayınları), “Lazca Dilbilgisi” (2002, Etno Kültür Yayınları), “Laz Masalları” (Lazca- Türkçe, Sorun Yayınları, 2005), “Aleyna’ya Ne Oldu?” (Lazca Roman, 2013, Sorun Yayınları). Munir Yılmaz Avcı’nın yayınlanmamış iki Lazca eseri daha bulunmaktadır: “Dönük Cami” ve “Bilmediğimiz Kolkheti ”.  “Dönük Cami”, dört perdelik  Lazca bir tiyatro eseri. Kıblesi yanlış yerde olan bir cami etrafında gelişen olayları anlatmaktadır. “Bilmediğimiz Kolkheti” adlı eserinde ise, Ali İhsan Aksamaz ile 2005’te Gürcüstan’da yaptıkları gizemli geziyi anlatmakta.  Munir Yılmaz Avcı, Ali İhsan Aksamaz’ın “Laz Dili Temel Dersleri” adlı kitabına da danışman olarak katkıda bulunmuştur. Laz Kimlik mücadelesinde çok önemli bir yeri olan Munir Yılmaz Avcı, halen Sima Doğu Karadenizliler Vakfı'nın genel başkanlığı görevini yürütmekte ve yeni Lazca eserler üzerinde çalışmalarına azimle devam etmektedir.” (Kitaptan)

 

 

Kitabı, kitapçılar dışında satın alabileceğiniz adresler:

 

*Sorun Yayınları Kolektifi: Akbıyık Değirmeni Sokak No: 33/B -34122- Sultanahmet-Eminönü-İstanbul [tel: 0212 638 81 82]

 

*İnternet üzerinden: http://www.kibo.com.tr/kibokatalog/kibodetay.php?pid=749786

 

*Munir Yılmaz Avcı: Yılmaz Avcı Rüzgarlı sok. F44 Blok Daire 19 / Yahyakaptan İZMİT

 

[tel: 0535 641 88 38]

 

*Laz Enstitüsü: Halit Ağa Cadddesi No: 32/28 Kadıköy / İstanbul

 

Emojiye tıkla - Yorum yap - Paylaş
Bu içeriği Sosyal Ortamda Paylaş

Bu haberi okuyanlar aşağıdakileri de okudu



Lazcanın Şairi ve Yazarı Münir Yılmaz Avcı
Lazca yayınlar
Lazcanın Şairi ve Yazarı Münir Yılmaz Avcı

BİR PORTRE: Lazcanın Şairi ve Yazarı Münir Yılmaz Avcı 1939 yılında Hopa'nın Azlağa köyünde doğan Münir Yılmaz Avcı, 1960 yılında Erzurum İnşaat Tekniker okulu ve 1968 Yılında da

Lazcanın Yazarı ve Şairi : Munir Yılmaz Avcı
Ali İhsan AKSAMAZ
Lazcanın Yazarı ve Şairi : Munir Yılmaz Avcı

Kendisini gıyabında, 1994 yılı ikinci yarısında tanıdım. O zamanlar İstanbul’da kolektif bir bilinçle yayınlıyor olduğumuz "Ogni Dergisi”ne bir mektup göndermişti. "Ogni

ODUNA GİDEN ÇAMLIHEMŞİNLİ ÇİFT KESTİKLERİ AĞACIN ALTINDA KALDI
Rize Çamlıhemşin (Vija)
ODUNA GİDEN ÇAMLIHEMŞİNLİ ÇİFT KESTİKLERİ AĞACIN ALTINDA KALDI

Çamlıhemşin’de Kestikleri Ağacın Altında Kalan Çift Öldü

Laz Kimlik Mücadelesinin Kilometre Taşı İki Kitap: “Oxesapuşi Supara” ve “Çkuni Ç’ara- Albonişi Supara”
Yazarlar
Laz Kimlik Mücadelesinin Kilometre Taşı İki Kitap: “Oxesapuşi Supara” ve “Çkuni Ç’ara- Albonişi Supara”

Laz Kimlik Mücadelesinin Kilometre Taşı İki Kitap: "Oxesapuşi Supara” ve "Çkuni Ç’ara- Albonişi Supara”

Lazca bir kitap "Çoyişkimişi Şura"
Lazca yayınlar
Lazca bir kitap "Çoyişkimişi Şura"

İlginç bir Lazca kitap Kitabın adı Çoyişkimişi şura (Köyümğn Kokusu). Yazarı Mustafa Kabaoğlu. Kitap şiir kitabı. Kitabın sol yaprağında Lazca, sağ yaprağında Türkçe meali yazıyor.

TÜRKÇE'Yİ NASIL ÖĞRENDİK ?
Ali İhsan AKSAMAZ
TÜRKÇE'Yİ NASIL ÖĞRENDİK ?

İlkokul döneminin öncesine rastlayan 1940'lı yılların ilk yarısında, köyümüzde gurbete çıkmayan ve sayıları parmakla gösterilecek kadar az olan, gün görmüş kişiler arasında,

Gişiş yap yada ücretsiz üye ol

İçerik Takvimi

Rize nöbetçi eczaneleri
HANGİ BELEDİYEYİ DAHA BAŞARILI BULUYORSUNUZ?