İrfan Çağatay Aleksiva

Lazca Gazete “Ağani Murutsxi”

Lazca Gazete “Ağani Murutsxi”

7 Kasım 1929’da Sohum’da yayımlanan Mçita Murutsxi adlı gazete sadece 2 sayı yayımlanabilmiş ve yayın hayatından kalkmıştı. Ancak İskender Chitaşi’nin sorumlu redaktörlüğünü yaptığı bu gazetenin Laz edebiyat tarihinde özel bir yer kapladığı herkesin malumudur. Kitap, dergi gibi ürünler gün ve gün artmakla birlikte, ne yazık ki 1929’dan bu yana gazetecilik adına başka bir ürün ortaya konamamıştır.
Lazcanın bu yönlü ihtiyacı ortada ikin ve Lazca bir gazete çıkarabilecek birikime sahipken ertelemenin doğru olmayacağı ortadadır. Bu ortak amaç etrafında bir araya gelen Laz gençler olarak “Ağani Murutsxi” adlı bir gazete çıkarmaya karar verdik. Gazetenin adı İskender’in Mçita Murutsxi’sine bir gönderme yapmakta, fakat “yeni” bir söylem dillendirmek niyetindedir.
Gazetemiz tabloit boydan biraz daha büyük olmak üzere 8 sayfa olarak ve tamamen Laz dilinde yayımlanacak. Periyodunu başlangıçta 2 ayda bir diye düşündük, ancak umudumuz yayın periyodunu mümkün olduğunca sıklaştırmak.
Takip edenler bileceklerdir ki Laz aktivistleri olarak, maalesef Lazca süreli yayınlarda başarılı bir tablo çıkaramadık. Ogni (6 sayı), Mjora (2 sayı), Skani Nena (4 sayı), Tanura (3 sayı) olmak üzere yayınlanan dergilerin hem düzensiz yayın periyotları ve hem de kısa ömürleri yayın ilkelerimizi tekrar gözden geçirmemiz gerektiği gerçeğini ortaya koymaktadır. Bizler geçmişten gerekli dersi çıkararak devamlılık ve kararlılığa gerekli özeni göstermek niyetindeyiz: Gazetemizi sık periyotlarda olmasa bile uzun yıllar boyunca ve düzenli olarak yayımlamayı düşünüyoruz.
Gazetemiz için bu gün (11.07.2013) resmen başvurumuzu yaptık ve başvurumuz kabul edildi. Artık ilk sayı için herhangi bir resmi engel kalmadı. Ancak bundan sonraki sürecin çok daha dikkatli olarak planlanması gerekiyor: logonun, haberlerin, köşe yazılarının, görsel materyalin ve diğer içeriğin hazırlanması ve kaliteli, dolu dolu bir sayının oluşturulması çok önemli.


Ayrıca, satış da önemli ve iyi çalışılması gereken bir aşama olarak karşımıza çıkmakta. Gazetenin, muhatabı olan halka ulaşması için Lazcanın konuşulduğu her yerde gazete bayilerine elden bırakacak, bunun mümkün olmadığı yerlere posta yoluyla gönderecek bir ağ oluşturulması gerekiyor.
Ancak hepsinden önce, Laz halkının ve anadil bilincine sahip herkesin desteklerini bekliyoruz.
Gazetemiz için Lazca köşe yazısı ve haber yazabilecek kişilere özellikle ihtiyacımız var. Ancak bundan başka görsel arşivini, şiir, masal ve başka türlü edebi üretimlerini, resim, karikatür ve gravür, grafik gibi sanatsal yapıtlarını bizlerle paylaşabilecek kişilere, teknik anlamda yardımcı olabilecek arkadaşlara buradan açık davette bulunmak istiyorum. Bizimle aganimurutsxi@hotmail.com adresinden iletişim kurabilirsiniz.

Emojiye tıkla - Yorum yap - Paylaş
Bu içeriği Sosyal Ortamda Paylaş

Bu haberi okuyanlar aşağıdakileri de okudu



Lazca gazete " ağani muruntsxi" çıktı
Lazca
Lazca gazete " ağani muruntsxi" çıktı

Tamamen Lazca yazılardan oluşan Ağani Muruntsxi (yenı yıldız) gazetesi çıktı. İlk olarak İskender Tzitaşi editörlüğünde 7 Kasım 1929 SSCB Abhazya'da mç'ita muruntsxi (kızıl

ARTVİN'DE 47 YILLIK GAZETE LAZCA BASKIYA GEÇİYOR
Artvin Arhavi (Ark'abi)
ARTVİN'DE 47 YILLIK GAZETE LAZCA BASKIYA GEÇİYOR

1965 yılından bu yana haftalık gazete çıkartan Arhavi Postası Lazca içerikler sunacak.

İskender Tzitaşi'den Mektuplar Kitabı
Lazca yayınlar / Lazca
İskender Tzitaşi'den Mektuplar Kitabı

İskender Tzitaşi mektupları kitaplaştı. İskender Tzitaşi mektuplarından oluşan İskender Tzitaşi'den Mektuplar isimli kitap Lazika Yayınlarından çıktı.

Lazca için kamera karşısına geçtiler
Videolar
Lazca için kamera karşısına geçtiler

Yıllardır kaderine terk edilen Laz diline, Lazca Gazete Ağani Muruntsxi'ye dikkat çekmek için internet ortamında ortaklaşa tanıtım filmi çekildi. Filmde Türkiye'den yanısıra

LAZCA YAZILI BİR DİLDİR
İrfan Çağatay Aleksiva
LAZCA YAZILI BİR DİLDİR

LAZCA YAZILI BİR DİLDİR İrfan Ç. ALEKSİSHİ Akademik bir sorunsal değil de edebi bir malzeme olarak Lazcaya yaklaşan ilk kişi, Nikolay Marr’ın rivayetine göre, Hopalı Faik

7 KASIM LAZCA DİL GÜNÜ
Lazca
7 KASIM LAZCA DİL GÜNÜ

7 Kasım Lazca Günü Laz Kültür Derneği, Pazarlılar Birliği Derneğin'de Lazca Dil Gününü kutlandı. İstanbul Laz Kültür Derneği 7 Kasım Dil Günü'nü kutladı Lazca ana dil günü olarak

Gişiş yap yada ücretsiz üye ol

İçerik Takvimi

İlginizi Çekebilir

img
RİZE VE ARTVİN SALLANDI
11-02-2023, 20:53
img
Lazca Navigasyon indir
1-06-2013, 17:59
img
Müsellem - Müslim
31-05-2013, 20:08
Rize nöbetçi eczaneleri
HANGİ BELEDİYEYİ DAHA BAŞARILI BULUYORSUNUZ?