İrfan Çağatay Aleksiva

Neden Gyari, Neden Cari?

Neden Gyari, Neden Cari?

İrfan Ç. Aleksiva

Sevan Nişanyan'ın blogundan etimoloji notları okumayı severim. Kendisini Taraf'taki Kelimebaz yazılarından beri takip de ederim. Adını Unutan Ülke adlı kitabında çok cüzi bir katkım vardır, Laz yer adları hakkında, sağ olsun giriş kısmında bana da teşekkür etmiştir, teşekküre değer bir yardımım dokunmamasına rağmen. İşte, geçenlerde de boş durmaktansa blog okumak iyidir deyip girmişim sayfasına. Çok ilginç ve Lazcadaki bazı fonolojik durumların da örneği olabilecek bir yazı okudum. Nişanyan'dan da yararlanarak, Lazcadaki fonolojik bir olayın en çok konuşulan dünya dillerindeki örneklerini paylaşmak istiyorum.

Palatalization yani damaksıllaşma, fonolojide bir artdamak konsonantının (ünsüz) boğumlanma noktasının öndamağa kayması olarak tarif edilir. Sebebi, /e/ ve /i/ ünlüleri ağzın ön kısmında telaffuz edildikleri için, buna bitişik /k/, /g/ gibi artdamaksıların doğal olarak öne kayma eğilimi göstermeleridir.

Lazcada bu durum Art̆aşeni-Atina (Ardeşen-Pazar) diyalektinde görülür ve diğer diyalektlerle arasındaki en belirgin fonolojik fark olarak karşımıza çıkar. Lazcadaki bu durum artdamaksıl /g/, /k/ ve /k̆/ konsonantlarının /i/ ve /e/ vokalleri önünde /c/, /ç/ ve /ç̆/ öndamaksıl konsonantlarına dönüşmesi şeklinde özetlenebilir:

gevulur/gebulur > cevulur/cebulur "iniyorum”

bergi > berci "çapa”

fingili > fincili "sümük”

kerki > çerçi "ağaç kabuğu”

keseri >çeseri "keser”

mçiki > mçurçi "kestane kargası”

k̆epri > ç̆epri "kendir”

k̆ibri > ç̆ibri "diş”

tok̆i > toç̆i "ip”

Bununla birlikte palatalizasyona doğu diyalektlerinde de kısmen rastlanır. /g/, /k/ ve /k̆/ artdamaksılarının kendisinden sonra herhangi bir ünlü gelen /i/ ve /e/ önünde /gy/, /ky/ ve /k̆y/ olması da bir palatalizasyondur. Bunun gibi Türkçeden gelen kelimelerde, önünde /ö/, /ü/, /â/ seslerinin olduğu /g/ ve /k/ sesleri de /gy/ ve /ky/ şeklinde Lazcalaşır. Ancak Doğu diyalektlerinde bir değişim

değil, yaklaşma söz konusudur. Art̆aşeni-Atina’da bu tür palatalize fonemler yine /c/, /ç/ ve /ç̆/ olarak karşımıza çıkar:

*diari > *giari > gyari > cari "yemek; ekmek”

*mk̆iapu > mk̆yapu > mç̆apu "çakal”

kyoi > çoi "köy” gibi.

Palatalizasyona Ardeşen’de başlamak üzere Rize ve Trabzon’a kadar uzanan sahada ve bu sahada konuşulan dillerde de rastlanır. Yani, sırf Pazar-Ardeşen Lazcasında değil, Rize ve Trabzon Türkçesinde ve Rumcanın doğu ağızlarında da görülür (misal, Rize Türkçesindeki geliyorum > celeirum, köpek > çopek vs.).

Palatalizasyon denen bu durum sadece Doğu Karadeniz dil ve lehçelerinde de değil, mesela Svancada da görülür. Ancak daha popüler ve tanınmış dillerden birkaç örnek vermek istiyorum bu durumla ilgili.

İngilizce ya da Fransızcada c harfinin okunuşunun bir kuralı vardır. Mesela /i/ ve /e/ önünde /s/ ve diğer harflerle birlikteyken /k/ diye okunur bu harf. Bunun sebebi, Latincenin geçirdiği bazı tarihi evrelerdir ki bu evrelerle birlikte Latin dilleri denilen İtalyanca, Fransızca, Romence ve İspanyolca gibi diller türemiştir.

İmparatorluk döneminin halk Latincesinde tıpkı Lazcada olduğu gibi /i/ ve /e/ önündeki /k/ler palatalize olmuş ve bu ses mesela İtalyancada bildiğimiz /ç/ sesine dönüşmüştür kesar > çezar (imlası cezar) gibi. Kuzey Fransa ve Cermen lehçelerinde ise ç > ts'leşir (Lazcadan tanıdığımız /ʒ/ sesi) ve tsezar şeklini alır. Bu /ts/ sesi 9. Yüzyıl Fransızcasında /s/leşir ve sezar okunuşu ortaya çıkar. İngilizceye Fransızcadan giren kelimelerde bu okunuş farklılıkları aynen korunur.

Nihayet Latin alfabesindeki C harfi, /e/ ve /i/ ünlülerinden önce geliyorsa İtalyancada /ç/, Fransızcada ve İngilizcede /s/, Almancada /ts/ şeklinde telaffuz edilir.

Avrupa dillerinde /g/ harfinin bazen /c ~ j/ ve bazen /g/ olarak okunması da yine aynı hikayedir, tıpkı Lazcadaki gibi (misal, angel, Almancada angel okunur, İtalyanca ve Fransızcada Ancel…).

Bu /g/leşme Arapçada da vardır. Arapçaya başka dillerden girmiş kelimelerdeki /g/leri hep /c/ şeklinde palatalize olur: Evangel > İncil, Ge hinnom > Cehennem, gamuş > camuş gibi…

Yani, g'lerin, k'lerin c ve ç olması çok da şaşılacak, alışılmadık bir durum değildir ve her dilde rastlanabilecek açıklanabilir bir fonolojik değişimdir.

 

www.lazca.org

Emojiye tıkla - Yorum yap - Paylaş
Bu içeriği Sosyal Ortamda Paylaş

Bu haberi okuyanlar aşağıdakileri de okudu



Lazca diye bir dil var mı? Hemşin halkı hangi dili konuşuyor? Rumca Nasıl Dildir?
Turkiye & Dunya
Lazca diye bir dil var mı? Hemşin halkı hangi dili konuşuyor? Rumca Nasıl Dildir?

Sevan Nişanyan, 'Samos Sürgünü'nde Karadeniz'in zengin kimlik ve dil geçmişi ve bugününü anlatıyor. Türk siyasetçiler yer adlarına neden bu kadar 'takınılı?' Lazca diye bir dil

Lazca, bilgisayar, internet ve bilişim terimleri sözlüğü (sürekli güncel)
Lazca
Lazca, bilgisayar, internet ve bilişim terimleri sözlüğü (sürekli güncel)

Buna Neden İhtiyaç Duyduk? Zaman bilişim zamanı. Bilişim dediğimizde akla ilk gelen İnternet oluyor. Hemen hemen her yerde, her evde internet mevcut. Hal böyle olunca bizim gibi

GURİ ÇİÇKU NANA
Timur Cumhur P’uliaşi
GURİ ÇİÇKU NANA

GURİ ÇİÇKU NANA Mu qvina vargugaçedinu qona, K`ap’ula k`ele elagiskidu 3`ana, Dixçini do xolo vardugaç’k`inden, K`ap`et’i xe skanis gogixta nana.

Ramazan ayı, Bir kaç dini terim ve Lazlar
Ramazan Kosanoğlu ǨLEMURİŞİ
Ramazan ayı, Bir kaç dini terim ve Lazlar

Lazların dinleri ne idi? Sorusunun tek bir yanıtı yok. Büyük kökleri olan kadim bir halktan ve binlerce yıla yayılmış bir zamandan bahsediyoruz. Yanıtı kuvvetle muhtemel bir çok

LAZCA' ya dair _Bir Aceminin Soruları
Lazca / Merve Alçiçek
LAZCA' ya dair _Bir Aceminin Soruları

LAZCA' ya dair _Bir Aceminin Soruları "Savaş içinde yarış neden? Çok bilen mi kazanacak, çok bildiren mi? Uğruna mücadele verdiklerimiz neyin ne kadar farkında? Ayşe abla Lazca

DİLLER NEDEN ÖLÜR? NE YAPILABİLİR? (1)
Kamil Aksoylu TOROCİ
DİLLER NEDEN ÖLÜR? NE YAPILABİLİR? (1)

DİLLER NEDEN ÖLÜR? NE YAPILABİLİR? (1) Kâmil AKSOYLU TOROCİ Dünyada tek dilin konuşulduğu ülke neredeyse yok gibidir. Genelde bir ülke içinde birçok dil bir arada konuşulmaktadır.

Gişiş yap yada ücretsiz üye ol

İçerik Takvimi

Rize nöbetçi eczaneleri
HANGİ BELEDİYEYİ DAHA BAŞARILI BULUYORSUNUZ?