Ramazan Kosanoğlu ǨLEMURİŞİ

Güzel bir gündü

Güzel bir gündü
Ramazan Kosanoğlu Klemurishi

3. çayın başladığı şu günlerde çay toplamaya  bir gün ara verdim.
Bugün için birkaç gün öncesinden yapılmış planlarım vardı. Önce Fındıklı’ya gidip Lazca gazete Ağani Muruntsxi'yi alacak, dönüşte Ardeşen Belediye Başkanı aday adayının  basın toplantısına katılacaktım.
Bana göre erken saatlerde Çamlıhemşin’deki evimden önce Ardeşen’e  ardından da Fındıklı’ya geçecektim. Ardeşen’de dolmuş beklerken sevgili Osman Özel’i aradım.   Fındıklı’ya gideceğimi, birlikte çay içmek istediğimi söyledim. Sağ olsun beni kırmadı ve 15-20 dakika Sonra Saim’in Yeri’nde buluşabileceğimizi söyledi.   Hemen sonrasında Fındıklı’ya doğru yola çıktım. Fındıklı’ya az kala dolmuştan indim. Biraz yürümek istedim. Nedenini bilmiyorum fakat Fındıklı’da kendimi hep iyi hissetmişimdir. 

 

Fındıklı’da arka sokaklardan bir tanesine girdim ve  yürümeye başladım.  “arsi & arma Lazca isim taşıyan kuaför dükkanı dikkatimi çekti. Her zamanki merak ve ilgi ile fotoğrafını çektim. Ben fotoğraf çekerken hemen karşındaki işyerinden bana seslenen birini gördüm.

 

Neden fotoğraf çektiğimi sordu. Kendisine Lazca isim taşıyan işyerlerini sevdiğimi ve herkesin görmesi için yayınlayacağımı söyleyince kendisinin de ilgili olduğunu söyledi. Beni “monaliza” adlı kendi dükkanına götürdü.

 Dükkanını gezdirdi. Kendini tanıttı. Adı Gürkan Albayrak idi.  O sırada içeride bulanan biri yanıma geldi ve bana Laz dili ve Kültürü hakkında sorular sormaya başladı. Kendisini tatmin ettiğimi düşündüğüm yanıtlar vermeye çalıştım. Kendisinin de Laz dili ile ilgili olduğunu, Laz alfabesi ve bilgisayarda bu harfleri nasıl yazabileceğini sordu. Kendi bilgisayarlarına geçip bunları göstermek istediğimi söyledim ve  Lazca Klavye programını indirdim. Daha önce hazırladığım Laz alfabesinin anlatımının bulunduğu web sitesini açıp izlettim. Lazcayı nasıl yazacağını da gösterdim. Osman Özel ile buluşacağımdan nazik çay davetini kabul edemeden oradan ayrıldım. 

 

Caddenin diğer ucunda “Ağani Murintsxi” gazetesini almak için bir işyerine gittim. 5-10 tane gazete aldım. Saim’in yerine gitmeden yolda Osman ağabey  ile karşılaştık. Çaylarımızı içmeden önce “upi cafe” adlı bir yerden bahsetti. Rahmetli Nurdoğan Demir Abaşişi’nin oğlu Coşkun Demir’in olduğunu söyledi.  Nurdoğan Abaşişi Laz kültürüne çok katkısı olan biri idi. Oğlu ile tanışmak istediğimi söyledim. Hemen yakınında olan “upi cafe” kapısından içeri girer girmez hiç görmediğim Coşkun beyin rahmetli Nurdağan ağabeyin oğlu olduğunu anladım. Babasına ınanılmaz benziyor idi. Kendisi ile tanıştık ve hemen arka taraftaki açık yerde ikişer çay içtik.  Osman ağabey  ile Lazca ile ilgili sohbet ettik. Çok fazla olmasa da hasret gidermiş olduk. Zaman kısıtlı idi ve istemeden de olsa erken vedalaştık.  Ardından basın toplantısı için Ardeşen’e doğru yola çıktım.

 

Ardeşen Belediye çay bahçesindeki basın toplantısına katıldım. Laz dili ve kültürüne hiç yabancı olmayan, bizim daha çok şarkılarından tanıdığımız sevgili ağabeyimiz Tahsin Ocaklı Ardeşen belediye Başkanlığına aday adayı olduğunu resmen duyurdu. Güzel de bir konuşma yaptı. Yanına gidip kutladım

Hemen  ardından çay bahçesine geçtik. Burada Gelişimtv genel yayın yönetmenini Turgay Terzibaş’ı gördüm. Kendisi ile televizyonun Lazca anonsunu yaparken stüdyoda tanışmıştık. Merhabalaştık.  Türksat uydu yayını ile ilgili konuştuk. Elimdeki Lazca gazeteyi basın mensubu olmasından dolayı gösterdim. Masanın diğer ucundaki “Kurtlar Vadisi” ve “Benim İçin Üzülme” ile tanıdığımız Abidin Yerebakan dahil herkes gazeteyi incelemeye başladı. Gazete hakkında uzun uzun konuştuk. Oradaki herkesin yüzünde bir gülümseme vardı. Normal olarak hepimiz ilk kez köy dili zannedilen Lazca bir gazete  okuyorduk.
Gazete tasarımı ve içeriği gayet başarılı oldu. Keyifle okuduk.
O arada Abidin Yerebakan ile sohbet etmeye başladık. Güncel konulardan Lazcaya kadar uzun uzun konuştuk. O arada oğlu bir poşet getirdi. İçinden bir içecek çıkarttı. Adına baktım “Laz Bombası” yazıyordu. Merak edip incelemeye başladım. İçeriğini okuyunca şaşırdım. Bildiğimiz lahana (lu) ile enerji içeceği hazırlamışlar. Adı da ilginç doğrusu. O arada Tahsin Ocaklı ağabey de sohbete katıldı ve uzun uzadıya konuştuk. Kendilerinden izin isteyerek eve doğru yola çıktım.


Bir gün içinde bir çok  yerde bir çok şeyler ile karşılaştım. Bugünü de kurtarmıştım kendime göre. Zira bir harf bile olsa birine öğretmenin hazzı ile evin yolunu koyuldum.

Dolmuştan inip eve giderken anadilimde gazete okuma keyfini çıkarttım. Eve geldiğimde ertesi gün toplayacağım çayın planlarını yapmaya başladım. Bir günü daha devirdiğimi fark ettim.  Yeni günde yine güzel şeyler yaşamak dileği ile….
Guri Kayite….


Ramazan Kosanoğlu Klemurishi

 www.lazca.org

 

Emojiye tıkla - Yorum yap - Paylaş
Bu içeriği Sosyal Ortamda Paylaş

Bu haberi okuyanlar aşağıdakileri de okudu



RİZE-ARTVİN  HAVALİMANI HAVAŞ DURAK VE KALKIŞ SAATLERİ
Rize Pazar (Atina)
RİZE-ARTVİN HAVALİMANI HAVAŞ DURAK VE KALKIŞ SAATLERİ

RİZE HAVALİMANI HAVAŞ SAATLERİ (Rze, Çayeli, Pazar, Ardeşen, Çamlıhemşin, Fındıklı, Arhavi, Hopa, Kemalpaşa)

RİZE-ARTVİN  HAVALİMANI HAVAŞ DURAK VE KALKIŞ SAATLERİ
Rize Pazar (Atina)
RİZE-ARTVİN HAVALİMANI HAVAŞ DURAK VE KALKIŞ SAATLERİ

RİZE HAVALİMANI HAVAŞ SAATLERİ (Rze, Çayeli, Pazar, Ardeşen, Çamlıhemşin, Fındıklı, Arhavi, Hopa, Kemalpaşa)

RİZE'DE HEMŞİNCE VE LAZCA KURS
Lazca dersler
RİZE'DE HEMŞİNCE VE LAZCA KURS

RİZE'NİN VİǮE (FINDIKLI) İLÇESİNDE HEMŞİNCE KURS AÇILDI.

6000 ÜCRETSİZ FİDE DAĞITILACAK
Rize Fındıklı (Vi3'e)
6000 ÜCRETSİZ FİDE DAĞITILACAK

Fındıklı’ da Örnek Çalışma Fındıklı Belediyesi ile Fındıklı Ziraat Odası işbirliği ile ilçe sakinlerine ücretsiz fide dağıtılacak

Rize Fındıklı ilçesinde " Çayda Sömürüye Son" mitingi yapıldı.
Rize Fındıklı (Vi3'e)
Rize Fındıklı ilçesinde " Çayda Sömürüye Son" mitingi yapıldı.

Rize Fındıklı ilçesinde " Çayda Sömürüye Son" mitingi yapıldı. Fındıklı Kent Konseyi ve Fındıklı Ziraat Odası başta olmak üzere çay üreticileri ve halktan çok sayıda insanın

RİZE'NİN İLK ÇÖP ARITMA TESİSİ HİZMETE GİRDİ
Rize Fındıklı (Vi3'e)
RİZE'NİN İLK ÇÖP ARITMA TESİSİ HİZMETE GİRDİ

Fındıklı Belediye başkanı Ercüment Şahin Çervatoğlu, belediyenin kendi imkânlarıyla Rize’nin ilk çöp arıtma tesisini yaptı Rize’nin Fındıklı ilçesinde çöp arıtma tesisi belediye

Gişiş yap yada ücretsiz üye ol

İçerik Takvimi

Rize nöbetçi eczaneleri
HANGİ BELEDİYEYİ DAHA BAŞARILI BULUYORSUNUZ?