Lazca.org / "Benim için üzülme" Lazca için, Kültürün için üzül.....

"Benim için üzülme" Lazca için, Kültürün için üzül.....

Çekimleri Artvin/ Arhavi ve Hopa'da yapılan, kısa zaman sonra ulusal bir televizyon kanalında Mahsun KIRMIZIGÜL imzasıyla yayınlanacak  "Benim İçin Üzüme" adıyla dizi yayınlanacak. Dizinin fragmanı çoktan dönmeye başladı. Daha dizi başlamadan, içinde bir kaç Lazca kelimeler var. Bizimkiler doğal olarak  çok sevinmiş olmalılar ki; sosyal paylaşım sitelerinde en çok paylaşılanlar arasında yerini şimdiden aldı.    Bu dizi için değil ama konusu olan Lazlar için çok üzüldüm.
Bir dizide Laz dilinin konuşulması elbette hoş fakat Lazca için çıtamız yüksek olmalı. Biraz geriye gidelim
yıl 2009
1 ocak 2009 da demokratik açılım süreci başlamışken TRT anadilde yayın yapmaya başladı.  TRTŞEŞ açıldı.   Diğer anadilleri konuşanlar  başta Lazlar olmak üzere beklentileri havada kaldı. TRTLAZ'ı  bekledik ama bir türlü gelmedi.  BU bekleyişte Laz sivil toplum örgütleri  hak, adalet ve eşitlik vurgusuyla TRTLAZ'ın da  açılması konusunda talepleri oldu.  Uzun sessizlik sonrasında TRTLAZ gene açılmadı.  2009 dan günümüze kadar  üç yıl boyunca  "zengin bahçamizde"  Lazca adına tek bir çiçek bile açmadı.

yıl 2012.
Eğitim-Öğretimın başlamasına kısa süre önce Milli Eğitim Bakanı Ömer DİNÇER 2012-2013 Eğitim-Öğretim yılında "yaşayan diller ve lehçeler" Zazaca, Kırmaniçe, Lazca, Abhazca’nın da seçmeli ders olacağını söylemişti.  "Bu kez oldu, Lazca yok olmaktan bu kurtarır" denmişti ki; Okulların açılmasıyla dersler başlamış, seçilen dersler okutulmaya başlanmışken, seçmeli dersler arasında olan Lazcanın müfredatı bile hazırlanmadığı ortaya çıkmıştı.  Lazca nasıl oldu da talim ve terbiye kurulundan geçmedi herhangi bir açıklama da duyurulmadı. Kimsesizlerin dili gene suskundu. Gene olmamıştı.

Geçtiğimiz günlerde devlet eliyle Kürtçe Sözlük hazırlatıldığını basından öğrendim.  Dil için iyi bir karar, olması gereken oldu. Fakat aynı seçmeli ders statüsünde olan iki dil arasında ciddi farklılıklar olduğu görülüyor. Bunda   21 bin öğrencinin Kürtçeyi seçmesinde faktör olabilir.  Lazca konuşanların azlığı nedeniyle Lazca dersini seçenlerde de buna oranla az oldu. Ölmekte olan diller arasında bulunan Lazcayı  binler öğrencilerin seçmesini beklemek bana mantıklı gelmiyor. Nitekim az sayıda olsa da, Lazcayı seçenler de müfredat hazırlanmadığı için dersleri göremediler, Kursları açamadılar. Kimsesizlerin dili gene suskundu. Gene olmamıştı.

Geçtiğimiz günlerde ülkemize şekil verecek olan parti kongresinde 63 malledelik yol haritası belirlendi. Bunların arasında dil bakımından olanlarından bir de ; "Anadilde kamu hizmetlerine erişim. " maddesi.  Umuyorum ki bu hiç olmasa bu madde bize faydalı olsun.  Daha dün değerli bir Laz Aydını, Halk Eğitim yetkilisine   "Lazca kurs açmak" almak  istediğini söylemiş, "mödülümüz yok, siz milli eğitim bakanlığına, talim ve terbiye kuruluna müraacat edin" denmişti.  Kimsesizlerin dili gene suskundu. Gene olmamıştı. Hiç olmamıştı zaten. Bir yerde bir aksaklık yada bizde  bir eksiklik var.

Şimdi soruyorum kendime, dili değerli kılan şey nedir?

-Kültür?
-Mozaik?
- Dilin resmi olması mı?
-Çok insan tarafından konuşulmas mı?
-Konuşulan dilin coğrafyası mı?

Kültür Dil ile yaşar. Dil ölürse kültür de ölür.
Madem ülkemizdeki farklı kültürler zenginliktir, Gelin bu dlimizi, kültürümüzü yaşatalım.

Anadil; Annelerin çocuklarına konuşmayı öğrettiği dildir.
Anadil insanların ilk tanıştıüı dildir.
Anadil ilk konuştuğun dildir.
Anadil Lazcadır.
Anadil Türkçedir.
Anadil Kürtçedir.....

Gelin Diller arasında resmi yada Gayri resmi diye değil, Külür diye, İnsanın dili diye, Allahın ayetleri diye, hak diye görelim, konuşalım, öğretelim, Dilleri Evlere Hapsetmeyin!
Guri ǩaite...

"Benim için üzülme" Lazca için, Kültürün için üzül.....

Ramazan Kosanoğlu Ǩlemurişi
www.lazca.org
ramox@hotmail.com

31-05-2013, 20:47
Geri gel