Karadeniz haberleri

ÇAY-KUR'UN DA ARALARINDA BULUNDUĞU VARLIK FONU KARARI RESMİ GAZETEDE YAYIMLANDI

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan karar göre Türkiye Varlık Fonu, yapılan değişiklikle ‘Yatırım Fonlarına İlişkin Esaslar Tebliği' kapsamına alınarak satışa açıldı.

Türkiye Varlık Fonu, yatırım fonları tebliğine alınarak satışa açıldı. Karar Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yer alan Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tebliğiyle, ‘Yatırım Fonlarına İlişkin Esaslar Tebliği'nde değişiklik yapıldı. Yapılan değişiklikle Türkiye Varlık Fonu, "Yatırım Fonlarına İlişkin Esaslar Tebliği" kapsamına alındı.
SPK'nın değişikliğe ilişkin tebliğinde, "9/7/2013 tarihli ve 28702 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Yatırım Fonlarına İlişkin Esaslar Tebliği'nin (III-52.1) 15 inci maddesinin altıncı fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir" denildi.

Değişiklikle, "Kurucu ve/veya yönetici tarafından katılma paylarının fon adına alım satımı esastır. Kurucu, fonun katılma paylarını kendi portföyüne dahil edebilir ve katılma paylarının satışına başlanmadan önce kurucu ve/veya yönetici tarafından fona avans tahsis edilebilir."

Aynı Tebliğin 17. maddesinin birinci fıkrasının (d) bendi de, "Merkez Bankası, Hazine ve Maliye Bakanlığı, ipotek finansmanı kuruluşları ve Türkiye Varlık Fonu tarafından ihraç edilen para ve sermaye piyasası araçları için bu fıkrada yer alan sınırlamalar uygulanmaz. Ancak bu bent kapsamında tek bir varlığa yapılan yatırım, fon toplam değerinin yüzde 35'ini aşamaz" olarak değiştirildi.
Aynı bend değişiklik öncesi, "Merkez Bankası, Hazine Müsteşarlığı ve ipotek finansmanı kuruluşları tarafından ihraç edilen para ve sermaye piyasası araçları için bu fıkrada yer alan sınırlamalar uygulanmaz. Bu bent kapsamında tek bir varlığa yapılan yatırım, fon toplam değerinin yüzde 35'ini aşamaz" yolundaydı ve Türkiye Varlık Fonu'nu içermiyordu.

ORAN BELİRLEME YETKİSİ

SPK tebliğiyle, aynı tebliğin 24. maddesine aşağıdaki fıkra eklendi:
"Kurul, fon türü bazında fon portföyüne alınacak varlık ve işlemlere ilişkin olarak bu tebliğde yer alan oranlardan farklı asgari ve/veya azami oranlar belirleyebilir."
Değişiklikte ayrıca, "Kurul, fon türü bazında yönetim ücretinin üst sınırını belirleyebilir" hükmü yer aldı ve tebliğ hükümlerini "Sermaye Piyasası Kurulu"nun yürüteceği belirtildi.

Twitterdan seslenen Saadet Partisi Genl Başkanı Temel Karamollaoğlu "Geleceğimiz satılıyor" dedi.

Varlık Fonu bir varlık durumunu ifade etmez. Sadece kredi çekebilmek için oluşturulan bir ipotek güvencesi fonudur. Varlık Fonu adı altında memleketin en önemli hazinelerini ipotek ettiler şimdi de geleceğimizi satıyorlar. https://t.co/zziErozI0V

— Temel Karamollaoğlu (@T_Karamollaoglu) 12 Mart 2019


ÇAY-KUR'DAN KONU İLE İLGİLİ AÇIKLAMA GELDİ
ilgili açıklama şu şekilde

09.07.2013 tarih ve 28702 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Yatırım Fonlarına ilişkin esaslar tebliğinin bazı maddelerinde 12.03.2019 tarih 3071 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan tebliğle değişiklik yapılmıştır. Bu tebliğin 2. maddesiyle Türkiye Varlık Fonu hakkında bir düzenlemeye gidilmiştir. Söz konusu düzenleme yatırım fonlarının kuruluş ve işleyişini düzenleyen Yatırım Fonlarına İlişkin Esaslar Tebliğine tabi kuruluşlara Türkiye Varlık Fonu’nun da dahil edilmesi sonucunu doğurmuştur.   Bu değişiklik Türkiye Varlık Fonu ve Türkiye Varlık Fonu Yönetimi Anonim Şirketi’nin işleyişine dair olup, Teşekkülümüzün (ÇAYKUR) işleyişine doğrudan bir etkisi bulunmamaktadır. Ayrıca bu düzenleme doğrudan Türkiye Varlık Fonu’nu ilgilendiren özel bir değişiklik değil, bütün Fon Kuruluşlarını ilgilendiren bir durumdur. Türkiye Varlık Fonu ülkemizin ekonomik istikrarının arttırılması ve kalkınmasına katkı sağlamak, kamuya ait olan varlıkların daha etkin ve verimli bir şekilde yönetmek, mevcut kamu varlığına değer katarak gelecek nesiller için daha güçlü bir Türkiye hazırlamak amacıyla kurulmuş bir yapıdır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

kaynak milli gazete
Emojiye tıkla - Yorum yap - Paylaş
Bu içeriği Sosyal Ortamda Paylaş

Bu haberi okuyanlar aşağıdakileri de okudu



Çaylıkların Budanmasından Doğacak Gelir Kaybı Ödenecek
Karadeniz haberleri
Çaylıkların Budanmasından Doğacak Gelir Kaybı Ödenecek

ÇAYLIKLARIN BUDANMASINDAN DOĞACAK GELİR KAYBI TAZMİNATI 7 ÖDENECEK Kaliteli çay yaprağı temini amacıyla budamaya tabi tutulan çaylıklar nedeniyle üreticilerin uğradığı gelir

RİZE-ARTVİN (RZV) HAVAALANI HAKKINDA RESMİ GAZETEDE KARAR YAYIMLANDI
Rize Pazar (Atina)
RİZE-ARTVİN (RZV) HAVAALANI HAKKINDA RESMİ GAZETEDE KARAR YAYIMLANDI

RİZE-ARTVİN (RZV) HAVAALANI HAKKINDA RESMİ GAZETEDE KARAR YAYIMLANDI Resmi Gazetede Rize-Artvin Havalimanının Uluslararası Giriş ve Çıkışlara Açık Daimi Hava Hudut Kapısı Olarak

Lazca gazete " ağani muruntsxi" çıktı
Lazca
Lazca gazete " ağani muruntsxi" çıktı

Tamamen Lazca yazılardan oluşan Ağani Muruntsxi (yenı yıldız) gazetesi çıktı. İlk olarak İskender Tzitaşi editörlüğünde 7 Kasım 1929 SSCB Abhazya'da mç'ita muruntsxi (kızıl

ARTVİN'DE 47 YILLIK GAZETE LAZCA BASKIYA GEÇİYOR
Artvin Arhavi (Ark'abi)
ARTVİN'DE 47 YILLIK GAZETE LAZCA BASKIYA GEÇİYOR

1965 yılından bu yana haftalık gazete çıkartan Arhavi Postası Lazca içerikler sunacak.

RİZE'NİN YEREL GAZETESİ SAYFALARINA LAZCAYI TAŞIDI
Lazca yayınlar
RİZE'NİN YEREL GAZETESİ SAYFALARINA LAZCAYI TAŞIDI

RİZE GAZETESİ LAZCA MAKALE YAYINLAMAYA BAŞLADI

Lazca Gazete “Ağani Murutsxi”
İrfan Çağatay Aleksiva
Lazca Gazete “Ağani Murutsxi”

Lazca Gazete “Ağani Murutsxi” 7 Kasım 1929’da Sohum’da yayımlanan Mçita Murutsxi adlı gazete sadece 2 sayı yayımlanabilmiş ve yayın hayatından kalkmıştı. Ancak İskender

Gişiş yap yada ücretsiz üye ol

İçerik Takvimi

Rize nöbetçi eczaneleri
HANGİ BELEDİYEYİ DAHA BAŞARILI BULUYORSUNUZ?