Rize Pazar (Atina)

GÖKHAN BİRBEN ERİVAN KONSERİ SONRASINDA BASIN AÇIKLAMASI YAPTI

LAZCA, HEMŞİNCE VE TÜRKÇE ŞARKILAR SÖYLEYEN RİZELİ SEVİLEN SANATÇI GÖKHAN BİRBEN GEÇTİĞİMİZ HAFTA ERMENİSTANDA BİR KONSER VERMİŞ, KONSER SONRASINDA SOSYAL AĞLAR ÜZERİNDEN OLUMSUZ TEPKİLER İLE KARŞILAŞMIŞTI. 
SEVİLEN SANATÇI BASIN AÇIKLAMASI YAPTI. 

Birben, "Ben ne Amerika’da yaşıyorum ne başka bir ülkede. Rize’de ki köyümde yaşıyorum. Hiç kimse benim ülkeme, bu coğrafyaya olan sevdamı sınayamaz" dedi.

Lazca Grubu olarak Birben'in menejeri ile görüşerek bilgi aldık.

Karadenizli şarkıcı Gökhan Birben Rize şehrinde doğdu. Hemşince, Lazca ve Türkçe şarkılar söyleyenlerden biri. Kendisi  2003 yılından beri Hemşin halk şarkıları söylemeye başladı ve bölgede sevilen biri.

Geçtiğimiz hafta Ermenistan’ın başkenti Yerevan’da bulunan ve büyük Ermeni besteci Arno Babacanyan’ın adını taşıyan konser salonununda verdiği konser verdi. Konser sonrasında ise sosyal medyadan olumsuz eleştirilere maruz kalmış. 
Basın açıklaması yapan Birben şunları kaydetti.

Birben, "Ben ne Amerika’da yaşıyorum ne başka bir ülkede. Rize’de ki köyümde yaşıyorum. Hiç kimse benim ülkeme, bu coğrafyaya olan sevdamı sınayamaz" dedi.

“Camiyi ziyaret eden bir Hristiyan, ruha dokunan sözler ettiğinde cemaatle bir bağ kurmuş olur. Cem evini ziyaret eden tanınmış sünni kişi veya Çanakkale şehitliğine gelip duygulu sözler söyleyen Anzak’da aynı etkiyi uyandırır. Kurulan duygusallık, o an ve mekâna bağlıdır. Tıpkı benim Erivan konserimdeki atmosfer gibi. Erivan’da yapmış olduğum konser öncesinde, buradakine benzer ama ters yönde kısa bir gerginlik yaşamış ve sahneye çıktığımda önce buna değinmiştim. Orada yaşanan şeyin ayrıntısına girmeyeceğim. Konserden sonra ülkemizde bana karşı yapılanların neredeyse birebir yansımasıdır. Hem orada varlar, hem burada varlar ve birbirlerine çok benziyorlar. Yani dünyanın geldiği şu yirmi birinci yüzyılda, hayata sadece ırk ve soy gözlüğüyle bakanların anlamsız hezeyanları. Orada yaşanan şeye yönelik sahnede kurmuş olduğum bazı cümleler, belli ki bazı Hemşinli dost akraba ve köylülerimi üzmüş. Bunu, gelen tepkilerden ve küfürlü sataşmalardan anlıyorum. ‘Üzüldüğü için’ bana tepki gösteren ve bunu adeta bir kampanyaya dönüştüren bazı isimlerin, Avrupa’da bir ülkeden vatandaşlık alabilmek uğruna geçmişte ‘Hemşinli Ermeni olmam nedeniyle Türkiye’de baskı altındayım’ diyen kişiler olduğunu görüyorum ve ben de buna çok ‘üzülüyorum’ ve ayıptır diyorum”

“HALK ŞARKILARI ANONİMDİR”
Erivan konserinde sahnedeyken kısa konuşmasında ninesinden bir örnek verdiğine değinen Birben, "Duyduğum çok eski bir Hemşince duadan söz ettim. Evet arkadaşlar bu dualar şimdi yok, ama eskiden vardı. Konser verdiğim salon, Hemşin’den giden ailelerin devamı olan insanlarla dolu idi. Onlar da Hemşinliydiler. Söylediğim türkülerin ruhunda ortak duygularımız var. Şu anda farklı diller konuşuyor olsak bile, 300 sene önce anlaştığımız ortak bir dil vardı elbette ki. Halk şarkıları anonimdir, yüz yıllar öncesinden bize seslenirler. Bizi yüz yıllar önceki duygularda buluştururlar. Şu anda ben Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıyım ve bu bana yetiyor ve bununla her yerde gurur duyuyorum. Erivandaki Hemşinliler de Ermenistan Cumhuriyeti vatandaşıdırlar ve o da onlara yetiyor. Fakat hayata sadece ırk ve soy kapısından bakanlara hiçbir şey yetmiyor ne yazık ki”

"KENDİLERİNİ 'BEKA KOMİSERİ' GİBİ GÖRENLERE İSE HİÇ ÜZÜLMÜYORUM"
Kendisini ülkesini seven ve doğduğu yörenin müziğini yapan bölgesine aşık bir müzisyen olarak tanımlayan Birben sözlerini şöyle tamamladı:
“Sahne atmosferinde, yüzlerce kez okuduğum bir şarkıyı bile unuttuğum anlar olmuştur. O an öyle bir andır, o sahne öyle bir sahnedir. Sanat alanı provokasyon üreten bir alan değil, duyguların zirveye taşındığı yerdir. Futbol maçlarında rakip ülke takımına ait ulusal marşı ıslıklayanların alanı sanat alanı değildir. Ben ne Amerika’da yaşıyorum ne uzayda. Köyümde yaşıyorum ve hiç kimse benim bu coğrafyaya olan sevdamı sınayamaz. İstersem Atina’da konser yaparım, istersem Şemdinli’de, istersem Çamlıhemşin’de yaparım. Erivan’da konser vermiş olmam niye bu kadar dokunuyor? Şundan çok eminim; Türkiye hükumeti ve Ermenistan hükumeti arasında sıcak bir hava esmeye başlasa ve kapılar açılsa, herkes birbirine gülümsemeye başlasa, yeni durumdan ilk önce bana saldıran kişiler nemalanmaya çalışacaklardır. Sözlerimin bazı kimseler tarafından kullanılabileceğini düşünmeliydim, benim hatam budur. Mal bulmuş mağribi gibi ortaya atlamak için fırsat kollayanların olabileceğini düşünmeliydim. Ben de buna üzülüyorum. Estirilen rüzgârın doğru mu yanlış mı olduğuna bakmadan hemen o rüzgâra kapılan ve hatta ellerini ovuşturan ‘tanıdıklara’ da üzülüyorum. Bu ülkeyi yöneten bir hükümet ve onun bağlı bulunduğu bir devlet olmasına rağmen, kendilerini ‘beka komiseri’ gibi görenlere ise hiç üzülmüyorum, çünkü başka bir şey olacak malzemeden yoksunlar. Yazık!”

kaynak: Rİzedeyiz.com
Kyanak: 
armradio.am/2019/11/18/hemsinli-sarkici-gokhan-birben-ilk-defa-ermenistanda-konser-verdi/
Emojiye tıkla - Yorum yap - Paylaş
Bu içeriği Sosyal Ortamda Paylaş

Bu haberi okuyanlar aşağıdakileri de okudu



AYHAN ALPTEKİN YAŞAMINI YİTİRDİ ALPTEKİN KİMDİR?
Ardeşen (At'aşeni)
AYHAN ALPTEKİN YAŞAMINI YİTİRDİ ALPTEKİN KİMDİR?

Bir süredir sağlık sorunları yaşayan Lazca ve Karadeniz müziğinin sevilen ismi Ayhan Alptekin tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi. Ölüm haberi ailesi ve sevenleeini yasa

Rize'nin İkizdere ilçesinde 15 gün süreyle gösteri, yürüyüş ve basın açıklaması yasaklandı
---
Rize'nin İkizdere ilçesinde 15 gün süreyle gösteri, yürüyüş ve basın açıklaması yasaklandı

Rize'nin İkizdere ilçesinde 15 gün süreyle gösteri, yürüyüş ve basın açıklaması yasaklandı

Çay Üreticileri Bu Kez Rize'nin Ardeşen İlçesinde Basın Açıklaması Yaptı.
Karadeniz haberleri
Çay Üreticileri Bu Kez Rize'nin Ardeşen İlçesinde Basın Açıklaması Yaptı.

Çay Üreticileri Bu Kez Rize'nin Ardeşen İlçesinde Basın Açıklaması Yaptı. Rize'nin Ardeşen ilçe merkezinde toplanan çay üreticileri Çaykur'un uyguladığı kota ve kontenjanın

SEVİLEN SANATÇI SELÇUK BALCI'DAN ARHAVİ PAYLAŞIMI
Artvin Arhavi (Ark'abi)
SEVİLEN SANATÇI SELÇUK BALCI'DAN ARHAVİ PAYLAŞIMI

Rizeli sevilen sanatçı Selçuk Balcı Artvin Arhavi'de yapılan HES inşaatına dikkat çekmek için Twitter hesabından paylaşım yaptı.

Çay üreticileri Trabzon'da eylem yaptı
Karadeniz haberleri
Çay üreticileri Trabzon'da eylem yaptı

Rize Valiliği’nin aldığı eylem yasağı kararıyla Rize’deki ÇAYKUR Genel Müdürlüğü’ne yapacakları yürüyüş engellenen çay üreticileri, Trabzon'un Of ilçesinde basın açıklaması yaptı.

Gişiş yap yada ücretsiz üye ol

İçerik Takvimi

Rize nöbetçi eczaneleri
HANGİ BELEDİYEYİ DAHA BAŞARILI BULUYORSUNUZ?