Rize Fındıklı (Vi3'e)

MAHKEME KEŞFİ SIRASINDA ARBEDE ÇIKTI

Köy halkı özel bir şirket tarafından yapılacak balık çiftliği için arazilerinden geçirilen borulara tepki gösterdi.


Rize’nin Fındıklı ilçesinde bir balık çiftliği nedeniyle köy halkı ile şirket yetkileri arasında yaşanan sorunu çözmek için keşif yapan mahkeme heyeti iki taraf arasında yaşanan gerginliğe ve arbedeye şahit oldu.

fnd5-004.jpg

Olay ilçeye bağlı Çaylayan Vadisi’nde meydana geldi. Köy sakinleri bölgelerinde özel bir şirket tarafından yapılacak balık çiftliği için arazilerine izinsiz boru döşendiği gerekçisiyle mahkemeye başvurdu. Mahkeme ise bölgenin incelenmesi için keşif kararı verdi.

nd8.jpg

Keşif için bölgeye giden mahkeme heyeti bir dizi incelemelerde bulunarak boruların geçtiği alanları kontrol ederek bilirkişiden bilgi aldı. Heyet keşifi bitirmek üzereyken işletme sahibi Hasan Kuzuoğlu’nun bölgeye gelerek bir aracın üzerine çıkıp şirket çalışanlarına seslenmesi üzerine ağız münakaşası başladı. Şirket sahibinin bölge halkı ve çevrecilere yönelik suçlamaları üzerine tepki göstermeye başlayan çevreci ve bölge halkı ile şirket çalışanları arasında ağız münakaşası kısa süreli bir arbedeye dönüştü. Davanın hakiminin araçtan inerek tartışanları bölgeden uzaklaştırmasını istemesi üzerine iki grubun arasına giren jandarma ekipleri tarafları bölgeden uzaklaştırarak olayın daha da büyümesini engelledi. Ardından mahkeme heyeti olay yerinden ayrıldı.

fnd7-003.jpg

Çağlayan deresinin hemen yanındaki arazide yapılacak balık tesisi için boruların kendi arazilerine izinsiz yerleştirildiğini dile getiren Çağlayan Dere İnisiyatifi Sözcüsü Mete Hacaloğlu, “Bulunduğumuz yerden 1 buçuk kilometre kadar aşağıda bir balık çiftliği söz konusu. Balık çiftliği ise kendisi için gerekli suyu Çağlayan Deresi’nden kullanmak istiyor. Suyu taşıyacağı boruları ise özel mülklere ve arazilere izinsiz, ağaçları keserek, arazilere girerek döşemesi hakkında bir dava açılmış durumda. Bugünki keşifle de zaten aşikar olan durumu mahkeme heyeti yerinde görecek. Çağlayan köyünün deresini kullanarak, kontrolsüz bir şekilde suyun alınmasına karşıyız. Suyun biraz daha yukarıdan yine aynı firmaya ait balık tesisinde kirletilerek dereye tekrar bırakılmasına da karşıyız. Bu dere hepimizin. Bizler burada yapılacak yatırıma, istihdama kesinlikle karşı değiliz. Hiç kimsenin ekmeği ile kesinlikle bir derdimiz yok, olamaz da zaten. Dedelerimizden aldığımız mirası torunlarımıza iletebilmek için bir çevre mücadelesi yapıyoruz” ifadelerini kullandı

fnd6-003.jpg
.
Arazisine izinsiz boru döşendiği için şikayetçi olduğunu dile getiren Emine Hacıibrahimoğlu Usta ise “Arazimizden geçtiler, geçen yıl ben çok çaba gösterdim. Karakola haber verdim, geldiler. Devletin yardım ederek yaptığı asma köprümüzün ayağını kesitler. Biz hiç bilmiyorduk. 150 metre ilerleme kaydedildikten sonra bizim haberimiz oldu. Bize komşularımız bile haber vermedi. Buradan Fatih Sultan Mehmet geçmiş, eğilmiş atından su içmiş. ‘Ne kadar güzel su’ demiş. Canla, başla mücadeleye devam edeceğiz. Hiçbir insana sorulmaz mı? ‘Biz buradan geçiyoruz, siz ne düşünüyorsunuz?’ denmez mi” şeklinde konuştu.

fd1.jpg

Köy sakinlerinden 76 yaşındaki Melahat Alişan ise derenin suyuna yapılan müdahalelerden şikayetçi olduğunu dile getirerek “Bir bela var burada. Ta uzaktan gelen bir bela var burada. Bu dereyi kurutacağız diye uğraşılıyor. Bu dere Allah C.C.’nun verdiği deremizdir. Yarın öbür gün cenazemizi yıkayacak suyumuz kalmayacak” dedi.

fnd2-006.jpg
fnd3-006.jpg
fnd4-005.jpg
 Kaynak: pazar53.com
Emojiye tıkla - Yorum yap - Paylaş
Bu içeriği Sosyal Ortamda Paylaş

Bu haberi okuyanlar aşağıdakileri de okudu



Bekaroğlu: Çaydan kazanılan para ile okumuş biri olarak sesleniyorum...
Karadeniz haberleri
Bekaroğlu: Çaydan kazanılan para ile okumuş biri olarak sesleniyorum...

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, AKP'nin Çay Kanun Teklifi’yle ilgili çay üreticilerine yazdığı mektupta “Bir siyasetçi, bir milletvekili olarak değil, bölgenin bir

SINIRLARI BELLİ OLMAYAN İKİ İL
Karadeniz haberleri
SINIRLARI BELLİ OLMAYAN İKİ İL

ARTVİN – RİZE İL SINIRI SORUNU BİR TÜRLÜ ÇÖZÜLEMİYOR ARHAVİ VE FINDIKLI İLÇELERİNİN YETKİLİLERİ SINIR SORUNU İÇİN BİR ARAYA GELDİLER

HES İÇİN 12 MUHTAR 4 SİYASİ PARTİ BAŞKANI BAKIN NE YAPTILAR
yasam saglik
HES İÇİN 12 MUHTAR 4 SİYASİ PARTİ BAŞKANI BAKIN NE YAPTILAR

Rize'nin Organik Tarım Havzası, Hemşin ilçesinde yapımı planlanan Hidroelektrik Santral (HES) projesine karşı 12 yıldır hukuk mücadelesi yürüten yöre halkı, Danıştay'ın verdiği

İskender Tzitaşi'den Mektuplar Kitabı
Lazca yayınlar / Lazca
İskender Tzitaşi'den Mektuplar Kitabı

İskender Tzitaşi mektupları kitaplaştı. İskender Tzitaşi mektuplarından oluşan İskender Tzitaşi'den Mektuplar isimli kitap Lazika Yayınlarından çıktı.

YÜREKLERİ DAĞLAYAN CENAZE
Ardeşen (At'aşeni)
YÜREKLERİ DAĞLAYAN CENAZE

RİZE’nin Ardeşen ilçesinde, arkadaşlarıyla birlikte serinlemek için girdiği Fırtına Deresi’nde boğulan Efe Önçırak (13), gözyaşları arasında toprağa verildi.

ÇAYELİ YANGIN HABERİ
Karadeniz haberleri
ÇAYELİ YANGIN HABERİ

Rize’nin Çayeli ilçesinde çıkan yangına çevre belediyeler ve Rize-Artvin Havalimanı’ndan gelen DHMİ’ye ait ekipler tarafından müdahale edildi.

Gişiş yap yada ücretsiz üye ol

İçerik Takvimi

Rize nöbetçi eczaneleri
HANGİ BELEDİYEYİ DAHA BAŞARILI BULUYORSUNUZ?