Kültür / Sanat

Rize'de "Tulum ve Horon Kurultayı"Düzenllendi

Tulum ve Horon Kurultay'ı düzenlendi; tulum ve İskoç gaydası buluştuRİZE'nin Çamlıhemşin ilçesinde, horon kaidelerinin kayıt altına alınarak gelecek nesillere doğru aktarılması amacıyla 'tulum ve horon kurultay'ı düzenlendi.



Tulum ve Horon Kurultay'ı düzenlendi; tulum ve İskoç gaydası buluştu

RİZE'nin Çamlıhemşin ilçesinde, horon kaidelerinin kayıt altına alınarak gelecek nesillere doğru aktarılması amacıyla 'tulum ve horon kurultay'ı düzenlendi. Kurultayda, Karadeniz'in nefesli enstrümanı 'tulum' ile benzer özellikte, İskoçların milli çalgısı 'gayda' buluştu. Tulum sanatçıları gayda, gayda sanatçısı da tulum çalmaya çalıştı, ortaya renkli görüntüler çıktı.

Çamlıhemşin Eğitim ve Kültür Derneği ile Çamlıhemşin- Hemşin Vakfı tarafından tulum ve horon kaidelerinin kayıt altına alınıp gelecek nesillere doğru şekilde aktarılması amacıyla 'tulum ve horon kurultay'ı düzenlendi. Kurultay'a, Çamlıhemşin Eğitim ve Kültür Derneği Başkanı Metin Gültan, Hemşinliler Eğitim ve Kültür Derneği Hızır Canbaz, Trabzon Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Devlet Konservatuar Müdürü Doç. Dr. Abdullah Akat, Avusturya Viyana Üniversitesi Konservatuar Bölümü Öğretim Üyesi ve gayda sanatçısı Prof. Dr. Ulrich Morgenstern ile Karadenizli tulum sanatçıları katıldı. Kurultay'da akademisyenler horon kültürü ile ilgili sunumlar yaptı, tulum sanatçılarının anlatımıyla tulum ve horon kaideleri belirlendi, kayıt altına alındı. Kayıt altına alınan kaideler bir kitapta toplanacak.

TULUM VE GAYDA BULUŞTU

Kurultayda, Karadeniz'in nefesli enstrümanı 'tulum' ile benzer özellikte, İskoçların milli çalgısı 'gayda' buluştu. Tulum sanatçıları Filiz İlkay Balta ve Hüseyin Reyhan ile Avusturya Viyana Üniversitesi Konservatuar Bölümü Öğretim Üyesi ve gayda sanatçısı Prof. Dr. Ulrich Morgenstern tarihi kemer köprü üzerinde mini konser verdi. Tulum ve gayda ile ortak ezgiler çalındı. Tulum sanatçıları gayda, gayda sanatçıları da tulum çalmaya çalıştı, ortaya renkli görüntüler çıktı. Her iki ülke sanatçıları da birbirlerinin enstrümanları ile başarıyla ezgiler çaldı. Kurultay, oynanan horonlarla sona erdi.

MORGENSTERN KARADENİZLİ TULUMU İHTİYAÇ GİBİ GÖRÜYOR

Avusturya Viyana Üniversitesi Konservatuar Bölümü Öğretim Üyesi ve gayda sanatçısı Prof. Dr. Ulrich Morgenstern, Karadeniz halkının kültürlerine sahip çıkmalarının kendisini etkilediğini belirterek Avrupa'da tulum ve benzeri çalgılar bir dönem yok oldu. Sonra yeniden canlandı. Ancak Karadeniz'de tulum kültürü süreklilik arz ediyor.İnsanlar tulum çok ciddiye alıyor. İnsanlar birilerine bir şeyi göstermek için değil tulumu hayatlarının bir ihtiyacı gibi görüyor dedi.

GÜLTAN AMACIMIZ, HORONUN ORİJİNAL HALİNİ ARŞİVLEMEK

Çamlıhemşin Eğitim ve Kültür Derneği Başkanı Metin Gültan, tulum ve horondaki dejenasyonu bir parça engellemek ve insanlara horonların nasıl oynanması gerektiği konusunda bilgi vermeyi amaçladıklarını belirterek Kurultayda tulum, horon ve türkü konusunda uzmanlaşmış olan eski ustalarımızı dinledik. Onlarla beraber kaideleri kayıt altına aldık. Amacımız bunları kitap haline getirmek. Bir sonraki hedef olarak ta bunu bir CD haline getirip kaydetmeyi düşünüyoruz. 'Anadolu'nun Kayıp Şarkıları' gibi bir proje yapmak istiyoruz. Amacımız horonun orijinal halini arşivleyerek gelecek nesillere aktarmak dedi.

Hemşinliler Eğitim ve Kültür Derneği Başkanı Hızır Canbaz da köklü geçmişe sahip horon kültürü ve eski kaidelerin kaybolmaya yüz tuttuğunu belirterek Bunları kayıt altına almak istedik. Bu kayıtlar kültürel miras için çok önemli. Tulum derinliği olan ve ayrı bir ekol. Buna sahip çıkmamız gerekiyor ifadelerini kullandı.
Emojiye tıkla - Yorum yap - Paylaş
Bu içeriği Sosyal Ortamda Paylaş

Bu haberi okuyanlar aşağıdakileri de okudu



K'umli Amedi
Lazlar
K'umli Amedi

K'umli Amedi 1927 yılında Çamlıhemşin Ğvandi'de doğdu. Çok küçük yaşlarda tulum çalma ve yapımıyla ilgilenmeye başladı. Tulum çalarak yaşamını sürdürmüş ve kendi tarzını

GAYDA İLE OTANTİK LAZ MÜZİĞİ
Videolar
GAYDA İLE OTANTİK LAZ MÜZİĞİ

Tulum ve kemençe sanatçısı Gökhan Alptekin 3 yıllık çalışma sonunda Laz müziği ile Kaba Kaydayı buluşturdu.

LAZ HORONU
Videolar
LAZ HORONU

LAZ HORONU Geleneksel Laz müziğinin vazgeçilmez entsrumanı olan tulum ile oynana Laz horonundan bir kesit.

Tulum ile Lazca Destan - Var cevoç̌art̆u ama...
Videolar
Tulum ile Lazca Destan - Var cevoç̌art̆u ama...

Tulum ile Lazca Destan - Var cevoç̌art̆u ama...

Avusor Yaylası doğal güzellikleriyle göz kamaştırıyor
Rize Çamlıhemşin (Vija)
Avusor Yaylası doğal güzellikleriyle göz kamaştırıyor

Rize’nin az bilinen yaylalarından Avusor Yaylası son yıllarda turistlerin en uğrak mekanlarından birisi oldu.

Lezzet Haritası-Rize Ğvandi Köyü
Laz Köyleri / Videolar
Lezzet Haritası-Rize Ğvandi Köyü

Lezzet Haritası-Rize Ğvandi Köyü. Köylüler Habertürk ekibini Lazca karşıladılar. Lazca şarkılarla eğlendiler. Habertürk televizyonunda cumartesi günleri yayınlanan Lazzet Haritası

Gişiş yap yada ücretsiz üye ol

İçerik Takvimi

İlginizi Çekebilir

img
HOPA MÜZESİ
8-07-2018, 13:39
Rize nöbetçi eczaneleri
HANGİ BELEDİYEYİ DAHA BAŞARILI BULUYORSUNUZ?