Lazlar

SADECE LAZCA BİLİYOR,107 YAŞINDAKİ EMİNE NİNE HAYATA MEYDAN OKUYOR

RİZE ÇAMLIHEMŞİN ĞVANDİ KÖYÜNDE 1912 YILINDA DOĞAN EMİNE ÖZKURT İLERLEYEN YAŞINA RAĞMEN DİRİLİĞİ İLE GÖRENLERİ ŞAŞIRTIYOR.
Ğvandi köyünden yeğeni olan İsmail Kuyumcu ziyareti sırasında gerçekleşen konuşmada Emine nine şunları dediği nakledildi
İşgal dönemlerinde kimlerin olduğunu tam olarak söyleyemiyorum ama 10 yaşındaydım. O zaman rahmetli annem beni bir beze sardı. Kortura dediğimiz bir yerde beni sakladı, kendisi de saklandı. Diğer komşularımız da canını kurtarmak için farklı farklı yerlerde saklandı. Biz 1 hafta saklandıktan sonra köye döndüğümüz zaman evleri yakmışlardı, 1 ev vardı, onu da yakmışlar ama tutuşmamış, orada da iki tane kadın kurtulmuş. Diğer köylülerle beraber oraya geldik. Saklanıpta canını kurtaran köye geldi. Karnımızı doyura bilmek için Kortura’da 1 avuç arpa unu vardı. O unu aldık 1 tencerede 10 litre su ile çorba yaparak her gün 1 kere yiyerek karnımızı doyuruyorduk. Diğer köylü tarlada tam yetişmemiş mısırları yedi ve zehirlendi. Bir çoğu hayatını kaybetti. Biz o arpa unu ile kurtulduk. 




TÜRKÇE BİLMİYOR
Ömrü Ğvandi köyünde Lazca konuşarak geçen Emine nine Türkçe öğrenme gereği hissetmemiş ve Türkçe bilmediği için sadece Lazca konuşarak anlaştığı belirtildi. Bölgeki bir çok Laz yerleşim yerlerin Türkçe bilmeyen, sadece Lazca bilen insan sayısı hayli fazla.


UZUN YAŞAMIN SIRRI SORULUNCA İSE ŞUNLARI DEDİ
 "Allah bana ne istedimse verdi. Şuanda da beni inciten olursa ona söylüyorum, yalvarıyorum, dualarımı kabul ediyor" dedi. Özkurt, aynı zamanda sağlıklı ve uzun yaşamak isteyenleri yemek konusunda uyararak "Midenizde 1 dilim ekmeklik yer kalınca yemeyi bırakın. Sofradan doymadan kalkın" 

Yeni dişleri çıkan Emine nine yaşamını oğlunun işinden dolayı Ardeşen şehri merkezinde kalıyor. Emine nineye sağlıklı yıllar diliyoruz.
Emojiye tıkla - Yorum yap - Paylaş
Bu içeriği Sosyal Ortamda Paylaş

Bu haberi okuyanlar aşağıdakileri de okudu



600 Metrelik Yolu Annesinin Sırtında Gidiyor
yasam saglik
600 Metrelik Yolu Annesinin Sırtında Gidiyor

Rize’de MS hastası 39 yaşındaki Nejla Baş Meraloğlu, yüzde 85 engelli olduğu için yolu olmayan evine annesinin sırtında gitmek zorunda kalıyor.

ESKİ TDK BAŞKANI MUSTAFA KAÇALİN'İN TÜRKÇE ÜZERİNE TESPİTLERİ
Kültür / Sanat
ESKİ TDK BAŞKANI MUSTAFA KAÇALİN'İN TÜRKÇE ÜZERİNE TESPİTLERİ

Kendisi Laz olan Eski TDK Başkanı Prof. Dr. Mustafa Sinan Kaçalin katıldığı TVNET kanalında "Uzun Hikaye - Orta Asya'dan Anadolu'ya Türkçe'nin Hikayesi" programında konuştu.

MEYREMİŞ NANA
Artvin Arhavi (Ark'abi) / derlemeler / Merve Alçiçek
MEYREMİŞ NANA

Büyük büyük dedemizin halen ayakta olan evinden bir hikaye. Hikayeyi bu evin emektar gelinlerinden birinin ağzından dinlediğim şekliyle birebir yazıya dökmeye çalıştım. Bu

Lezzet Haritası-Rize Ğvandi Köyü
Laz Köyleri / Videolar
Lezzet Haritası-Rize Ğvandi Köyü

Lezzet Haritası-Rize Ğvandi Köyü. Köylüler Habertürk ekibini Lazca karşıladılar. Lazca şarkılarla eğlendiler. Habertürk televizyonunda cumartesi günleri yayınlanan Lazzet Haritası

ESKİMEYEN KÖYLERİMİZ: M3'ANU KÖYÜ
Rize Çamlıhemşin (Vija) / Laz Köyleri
ESKİMEYEN KÖYLERİMİZ: M3'ANU KÖYÜ

M3'ANU Rize'nin en büyük ikinci köyü, Çamlıhemşin'e bağlı Laz köyü m3'anu de idim. Tahta evlerin çokluğu, eski toprak yaşlıları, dik yolları ve masmavi gözleri ile konuşan

FIRTINA DERESİNE GİREN GENÇ KURTARILAMADI
Karadeniz haberleri
FIRTINA DERESİNE GİREN GENÇ KURTARILAMADI

Rize'nin Ardeşen ilçesinde bulunan Fırtına Deresine girerek boğulama tehlikesi geçiren genç hastanede hayatını kaybetti.

Gişiş yap yada ücretsiz üye ol

İçerik Takvimi

Rize nöbetçi eczaneleri
HANGİ BELEDİYEYİ DAHA BAŞARILI BULUYORSUNUZ?