yasam saglik

SINIRIN SIFIR NOKTASINDA BAL ÜRETİYOR

Artvin’in Borçka ilçesine bağlı Camili (Macahel) köyünde arı yetiştiriciliği yapan 48 yaşındaki Melahat Gülbin, siparişlere yetişemiyor. 

2001 yılında TEMA Vakfı öncülüğünde 1998´de başlatılan Kafkas Irkı Ana Arı Üretimi Projesi, kursunu başarı ile tamamlayarak 17 yıldır ana arı yetiştiriciliği yapan Gülbin evinin bahçesindeki ahşap barakayı laboratuvar, arı yetiştirme ve bal üretimi alanına çevirdi. 

Gürcistan sınırına 500 metre uzaklıktaki evin bahçesini bal üretim alanına çeviren Gülbin, kızı Filiz ile birlikte arıların bakımıyla uğraşıyor. Hayat okulunu bitirdiğini ifade eden Gülbin, "ana kız, ana arı yetiştirmek için günlük larva transferi yapıyoruz. Larvadan sonra gözle yumurta atıp atmadığını kontrol ediyoruz. Satışa hazır olan ana arıyı işaretliyoruz. Yeni doğan ana arıyı ayrı işaretliyoruz" diye konuştu.

Arıcılığın zor bir meslek olduğunu ancak severek yaptığını kaydeden Gülbin, yörenin arıcılık bakımından çok zengin olduğunu söyledi. Arıcılığın ciddi bir gelir kaynağı olduğuna dikkat çeken Gülbin, “Eskiden köy halkı bir araya geldiğinde hayvancılık konuşulurdu, şimdilerde ana arı üretimi konuşuluyor. Türkiye´nin birçok bölgesine, çevre köylere ana arı gönderiyoruz. Saf Kafkas arısı sadece bu bölgede var. Bunlar çok değerli arılar, üretilen bal, diğer arıların neredeyse iki katı daha verimli ve kaliteli" dedi. 
Arıcılığın sabır isteyen bir meslek olduğunu ifade eden Gülbin, “Arıcılık sadece erkeklerin yapabileceği iş olmaktan çıktı. Kadın elinin arıcılığa daha yatkın olduğunu söyleyebilirim. Birçok kadın, benim gibi aile bütçesine katkı sağlayabilir" diye konuştu.



Camili Havzasında (UNESCO) İnsan ve Biyoküre Programı Ulusal Koordinasyon Konseyi kararı ile 29 Haziran 2005'de biyosfer rezervi ilan edilerek dünya biyosfer rezervleri ağına dahil edilen Camili Havzası, 25 bin 395 hektar alandan oluşuyor. Camili Biyosfer rezerv alanında 23'ü endemik 990 adet bitki türü yayılış gösteriyor. Aynı şekilde Borçka-Karagöl Tabiat Parkı'nda da 11'i endemik olmak üzere yüzlerce bitki türü bulunuyor. 
haber :http://www.pazar53.com/sinirin-sifir-noktasinda-bal-uretiyorlar-33159h.htm
Emojiye tıkla - Yorum yap - Paylaş
Bu içeriği Sosyal Ortamda Paylaş

Bu haberi okuyanlar aşağıdakileri de okudu



DEDEN  TORUNA GEÇEN GELENEK
Ardeşen (At'aşeni)
DEDEN TORUNA GEÇEN GELENEK

Rize’nin Ardeşen ilçesinde Zeki Döne, 60 yıldır kıl çorabı örüyor. Ördüğü çorapları satarak kazanç da elde eden Döne, yaptığı çorabın kışın sıcak yazın serin tuttuğunun altını

NASA'da Görev Yapan Rize/Ardeşen'li Laz Mühendis Behçet AÇIKMEŞE
Genel
NASA'da Görev Yapan Rize/Ardeşen'li Laz Mühendis Behçet AÇIKMEŞE

Mars'a giden NASA aracına Laz'ın eli de değdi Uzay aracının güdüm sistemini tasarlayan Rizeli bilim adamı Açıkmeşe, 2014'te uzaya çıkacak olan araç için çalışıyor

RİZE'DE EV YAPMAYA YER OLMAYINCA EVİN İÇİNDEN GEÇEN EV YAPTI
Karadeniz haberleri
RİZE'DE EV YAPMAYA YER OLMAYINCA EVİN İÇİNDEN GEÇEN EV YAPTI

Rize’nin Pazar ilçesi Şendere Köyü’nde 49 yaşındaki Basri Solak isimli vatandaşın arazisi ev yapmaya elverişli olmayınca bulduğu yöntem görenleri şaşkına çevirdi.

Karadeniz'in en yükseğindeki kalenin restorasyonunda sona gelindi
Kültür / Sanat
Karadeniz'in en yükseğindeki kalenin restorasyonunda sona gelindi

Karadeniz'in en yükseğindeki kalenin restorasyonunda sona gelindi

“Şuan köyde yaşayan tek genç benim”
Karadeniz haberleri
“Şuan köyde yaşayan tek genç benim”

Artvin’de köy yaşamıyla ilgili videolar paylaşarak, 300 bin takipçiye ulaşan sosyal medya fenomeni Özlem Öztürk, amacının Türk kadınını, Karadeniz kadını en iyi şekilde temsil

BM FAO Çay tüketim ve üretim raporu yayımladı. Çay üretiminde Çin, Türkiye'nin önüne geçecek
Turkiye & Dunya
BM FAO Çay tüketim ve üretim raporu yayımladı. Çay üretiminde Çin, Türkiye'nin önüne geçecek

Dünyada çay üretimi başta Çin ve Hindistan olmak üzere gelişmekte olan ülkelerden gelen talep ile 2027'ye kadar yıllık ortalama yüzde 2.2 artacak. Gelecek 10 yılda Çin, çay

Gişiş yap yada ücretsiz üye ol

İçerik Takvimi

Rize nöbetçi eczaneleri
HANGİ BELEDİYEYİ DAHA BAŞARILI BULUYORSUNUZ?