Ramazan Kosanoğlu ǨLEMURİŞİ

Bir TV Kanalı, Bir Şarkıcı ve Bİr Kaç Megrel Hakkındaki Anılarım

Gürcistan'dan yayın yapan bir TV kanalı ve  Lazca gülen birkaç Megrel hakkında anılarımı yazmak istiyorum.
Yazar: Ramazan Kosanoğlu

Yıl 2 bin başları o zamanlar ben genç bir Lazım. Henüz tam işin inceliğine hakim olmasam da Lazlığımın ve kültürümün farkındayım. 

Ardeşen Salı Pazarı'nda eşya satan Gürcülerden başka Gürcistan adına bir şey bilmiyorum.
4-5 köy para toplayarak Timisvati'de TV vericisini kurup 3-4 kanal TV izlediğimiz günler çok sürmemiş verici bozulunca yerine uydu antenlerini almıştık. Hiç köy dışına çıkmayan biri olarak dünyaya ilk  açılma serüvenim başlamıştı diyebilirim. Türkiye kanalları arasında sonradan Gürcistan'dan yayın yaptığını öğrendiğim İmedi TV kanalına rastladım. 
İnsanları anlamadığım ama bize dair bir şeylerin olduğunu hissettiğim bir şeyler vardı. 


Derken yeni yeni keşfettiğim uydu cihazımın TV frekansının altında 1/3, 1/2, 1/1 gibi sesleri fark ettim. Belirli zaman aralıkları ile TV kanalı üzerindeki 3 tane radyoyu dinliyordum.

Bir gece saat 23 gibi başlayıp yaklaşık 1 saat yayın yapan bir radyo kanalında konuşulanları yarım yamalak anladığımı fark ettim. Bu konuşulan dil Lazca idi. 1 saat gibi kulağım hep onda idi. Ne dediği çok da önemli değildi o zamanlar.  Lazlardan bahsediyor, şiirler, destanlar, müzikler yayımlanıyordu. 
Bir gün bize benzeyen bu radyoyu dinlerken anladığım müzikler çalınmaya başlandı. Bizim Fırtına Vadisi Lazca destanları idi. Söyleyen de bizim buralardan yerel bir şarkıcı Birol Topaloğlu’ndan başkası değildi. Bu şarkıcının ismini derleme yapmak için gittiğim Laz köylerinde sıkça duyacaktım. Laz halk şarkılarının kime ait olduğuna, kimden derlediğine dair bilgilerden o dönemlerde de şimdi de kaçınan biri izlenimi uyandırmıştı bende. Şarkıcı ile 2004 yılı Ağustos ayında kendi düğün davetiyesini verirken tanışacağımı tahmin etmezdim.  "Ben düğün davetim için geziyorum" diye cümleye başlayanın o radyoda şarkısı çalınan ve sohbet ettikleri kişi olduğunu anladığımdan ona o anları sordum. Neler yaptığı, nasıl olduğu, onların kim olduğu gibi sıralı sorular sordum. Ben cevap beklerken o da bana sorular sordu. "Hangi radyo?  Radyo nerede? Ne zaman? ... O da benim gibi bilmiyordu. Çok şaşırdım. En sonunda "Ben Gürcistan'a gittim, bir çok insanla konuştum ama radyoyu bilmiyorum" dedi.

Yıl 2018 bu kez bir arkadaşımın internet sayfasında fotoğraf gördüm. Fotoğrafta biri erkek 4-5 kişi yemek programını çekmek için ülkemize gelmişti. Sunucunun elindeki mikrofonda İmedi TV logosu vardı. Kısa bir flashback'den sonra aynı duyguları tekrar hissettim. Sayfasında resmini gördüğüm arkadaşımdan gerekli bilgileri alıp haberleştirdim. 

Aynı yılın bir kaç ay sonrası. Bu kez Kazım Koyuncu'yu anmak için Pançol köyündeydik. Mezarı başında anma etkinliği vardı. Şiirler okundu, akrabaları hüzünlü konuşmalar yaptılar. Etkinlik bitti. Ben mezarın yanında yola bakan tarafında oturdum. Tam karşımda da anma etkinliğine gelen 2 bayan 1'i erkek 3 kişi yanıma geldi ve Lazca gülümseyerek bana merhaba dedi. "Ben sizi internetten tanıyorum" Yanıma gelen ve benim ile konuşan kişi İmedi TV'nin ülkemizdeki çekimine eşlik edenden başkası değildi. Adı Natia idi. Arkadaşları Mtvarisa ve akrabası Joseph.

Natia'nın bana Lazca gülmesi boşuna değildi. Natia iyi bir Megrel ve dil bilimi eğitimi gören biri çıktı. Ayaküstü konuştuk ve daha sonra diğer arkadaşlarımız ile birlikte tanışma ve gezme fırsatımız oldu.

İmedi TV böylesine ilginç, tesadüf olmayacak kadar hayatıma dokunan, Lazca' ya ve kültürüne ilgi duyan bir kanal. Radyo Imedi ise ilk kez Aralık 2001'de Tiflis'te 105.9 FM'de yayın yaptı. Aralık 2003’ten beri 'Radio Imedi', Gürcistan’ın tüm yerleşim bölgelerinde günde 24 saat yayın yaptı. Uydudan ise Lazca yayınlar izlenmiyor.


Imedi Media Holding (Gürcüceიმედი მედია ჰოლდინგი) Gürcistan'da özel bir televizyon ve radyo şirketidir. Gürcü medya kralı Badri Patarkatsishvili tarafından kuruldu. Bugün, Gürcü iş kadını ve Badri Patarkatsishvili'nin eşi Inna Gudavadze'ye aittir. İmedi Lazca' da da kullanılan Omedu = Umut etmek, umut bağlamak anlamına gelir. Gürcücede de aynı manda kullanılıyor. 

Yaşlı değilim, TV çağında büyüdüm ama dedelerim gibi gözlerimi değil kulaklarımı kullandım. Onları anlıyorum. 
Gönlüm isterdi ki ülkemde bunları göreyim, hissedeyim, işiteyim. Olmadı, oldurmadılar.

Şimdi bütün mesaimi Lazlar için halen eskisinden çok da farklı olmayan medyaya harcıyorum. Ramazanlara bir şey duyurmak adına. Helimişi Xasani 1900'lü yılların ortasından seslenip 2000’li yıllarda kulağıma kadar gelen şiirindeki gibi "Ha şiirepe Lazi berepeşeni" diyerek mesai harcıyorum. Biliyorum ki uzayda sesler hiç kaybolmaz. Bir gün uzayda dolaşan Lazca seslerimi duyacak birileri olacak.

Guri ǩayite...


Emojiye tıkla - Yorum yap - Paylaş
Bu içeriği Sosyal Ortamda Paylaş

Bu haberi okuyanlar aşağıdakileri de okudu



PODCAST-2 = Bir TV Kanalı, Bir Şarkıcı ve Bir Kaç Megrel Hakkında
podcast
PODCAST-2 = Bir TV Kanalı, Bir Şarkıcı ve Bir Kaç Megrel Hakkında

Yıl 2 bin başları o zamanlar ben genç bir Lazım. Henüz tam işin inceliğine hakim olmasam da Lazlığımın ve kültürümün farkındayım. Ardeşen Salı Pazarı'nda eşya satan Gürcülerden

Gelişim TV  Lazca Yayın Yapacak
Genel
Gelişim TV Lazca Yayın Yapacak

Gelişimtv dünyanın ilk Lazca yayın yapan kanalı olmak için kollarını sıvadı ve Lazca isim arıyor.

ARTVİN ARHAVİ'DE GÜRCİSTAN KANALI'NIN LEZZETLİ ÇEKİMİ
Videolar
ARTVİN ARHAVİ'DE GÜRCİSTAN KANALI'NIN LEZZETLİ ÇEKİMİ

GÜRCİSTAN TV KANALI İMEDİTV ARTVİN ARHAVİ'DE

RİZE'DE LAZCA KONULU RADYO PROGRAMI
Ardeşen (At'aşeni) / LAZCA TV - LAZURİ TV
RİZE'DE LAZCA KONULU RADYO PROGRAMI

Rize'nin Ardeşen ilçesinden yayın yapan yerel radyo kanalı Vitaminfm aldlı radyoda Lazca konulu radyo programı yapıldı.

GÜRCİSTAN'DA İLK MEGRELCE DERGİ SKANİ სქანი YAYIMLANDI
dergi
GÜRCİSTAN'DA İLK MEGRELCE DERGİ SKANİ სქანი YAYIMLANDI

GÜRCİSTAN'IN BAŞKENTİ TİFLİS'DE MEGRELCE DERGİ YAYIMLANMAYA BAŞLANDI. Gürcistan'da yayımlanan Megrelcede ve Lazcada Sǩani-senin anlamına gelen dergi ilk sayısı yayımlandı.

TÜRKİYE’DE "LAZCA TV YAYINI" HİKAYESİ
Ramazan Kosanoğlu ǨLEMURİŞİ
TÜRKİYE’DE "LAZCA TV YAYINI" HİKAYESİ

TÜRKİYE’DE "LAZCA TV YAYINI"NIN HİKAYESİ Ramazan Kosanoğlu Yıl 2013 TRT Kürtçe tv kanalı açılmış, Lazların da TRT Laz’ı açabilmek için Lazların TRT önünde tulumlu horonlu

Gişiş yap yada ücretsiz üye ol

İçerik Takvimi

İlginizi Çekebilir

img
LAZİSTAN
27-11-2013, 23:58
Rize nöbetçi eczaneleri
HANGİ BELEDİYEYİ DAHA BAŞARILI BULUYORSUNUZ?