TBMM'İNE SUNULAN ÇAY KANUNU MADDESİ
MADDE 1-
Her yıl Çay Kurumu (ÇAY-KUR) tarafından yaş çay için belirlenen fiyat taban fiyat olarak kabul edilir. Doğrudan üreticiden yaş çay satın alan gerçek ve ya tüzel kişiler ÇAY-KUR tarafından belirlenen taban alım fiyatının altında alım yapamazlar. Buna uymayan tacirler hakkında, Tarım ve Orman Bakanlığınca, alıma konu yaş çayın her bir kilogramı için 3 Türk lirası idari para cezası uygulanır. Bu fıkranın uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar, bu fıkranın yayını tarihini izleyen üç ay içinde Ulusal Çay Konseyi ve Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğünün görüşü alınarak Tarım ve Orman Bakanlığınca düzenlenir.
MADDE 2-
Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE, 3-
Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür,”
Çay Kanunu’nda değişiklik öngören teklif, ÇAYKUR’un belirlediği yaş çay alım fiyatını taban fiyatı olarak belirliyor ve özel sektörün taban fiyatın altında alım yapmasını engelliyor.
Taslak meclisten geçerse Özel sektör bakanlığın açıkladığı yaş çay taban fiyatında daha ucuz çay alamayacak. Devlet kurumu olan Çaykur üretilen tüm çayları almıyor. Kotanın yanında kontenjan da uyguluyor. Üreticinin elinde kalan çayları ise özel sektör ucuza satın alıyor. Taslak CHP dışında üreticinin büyük bir sorununu çözecek. CHP tek başına yasayı meclisten geçiremiyor.
ÇAY ÜRETİCİSİ ÖZEL SEKTÖRE MAHKUM EDİLİYOR
CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, çay üreticilerinin sesini TBMM’ye taşıdı. CHP Gülizar Biçer Karaca, kanun teklifinin gerekçesini açıklarken, “ÇAYKUR’un kontenjan uygulaması yüzünden elinde kalan çayları özel sektöre değerinin çok altında satan çay üreticilerinin mağduriyetlerini giderecek kanun teklifinizi meclise sunmuş bulunuyoruz. Çay üreticisi toplama zamanı gelen çayını topladığında satamıyor. Dolayısıyla özel sektöre satış yapmak zorunda kalıyor. Özel sektör ise devlet tarafından belirlenen fiyatı görmezden gelip, rastgele fiyat belirliyor. Çay üreticimiz, yaş çayını ucuza satmak zorunda kalıyor. Emeğinin karşılığını alamıyor.” dedi.
ÇAY ÜRETİCİLERİ İÇİN YASAL DÜZENLEME ŞART
CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca çay üreticilerinin en önemli sorununa dair yasal düzenlemenin gerekliliğine dikkat çekerek verdiği kanun teklifinin ayrıntılarına dair şunları söyledi: “Özel sektör, ÇAY-KUR’un belirlediği fiyatı kabullenecek ve bunun altında çay üreticimize fiyat veremeyecek. Taban fiyatın altında alım yapması durumunda da Bakanlık tarafından cezai yaptırıma tabii olacak”
Kaynak: https://www.tbmm.gov.tr/develop/owa/tasari_teklif_sd.onerge_bilgileri?kanunlar_sira_no=249703
Bu haberi okuyanlar aşağıdakileri de okudu
ÇAY KANUNU TBMM'NDE REDDEDLDİ
Konuyla İlgili Kısa Bir Açıklama Yapan CHP Rize İl Başkanı Saltuk Deniz, “Üreticiyi Koruyan Çay Kanunu teklifimiz AKP Rize Milletvekili ve diğer AKP ve MHP Milletvekillerinin
"2021 yılı yaş çay alım fiyatı 5 TL olmalıdır.”
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Rize İl Başkanı Saltuk Deniz, yaş çay taban kilo fiyatının destekleme primi ile birlikte 5 TL olması gerektiğini
2021 Yaş çay fiyatı açıklandı
Yaş çay fiyatı 4 TL olarak açıklandı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, tam normalleşme adımlarının konuşulduğu Kabine toplantısı sonrası yaptığı açıklamada bu yıl uygulanacak
Çaylıkların Budanmasından Doğacak Gelir Kaybı Ödenecek
ÇAYLIKLARIN BUDANMASINDAN DOĞACAK GELİR KAYBI TAZMİNATI 7 ÖDENECEK Kaliteli çay yaprağı temini amacıyla budamaya tabi tutulan çaylıklar nedeniyle üreticilerin uğradığı gelir
TMO FINDIK ALIM FİYATI BELLİ OLDU
Fındık üreticinin merakla beklediği açıklama geldi. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan Toprak Mahsulleri Ofisinin 2020 yılı Fındık Alım fiyatlarını açıkladı.
Özel Sektörün Ucuza Çay alma Politikasına Tepkiler Büyüyor
ÖZEL SEKTÖRÜN YAŞ ÇAY ALIM POLİTİKASINA SERT TEPKİ