Kültür / Sanat

KARADENİZ YAYLA FESTİVALLERİ BAŞLIYOR

Karadeniz yaylaları festivallere hazırlanıyor

Doğu Karadeniz sahillerindeki deniz suyu sıcaklığı 23 dereceye ulaştı. Yaylalarda ise yağmur mevsimi sona erdi. Doğaseverler için keşif zamanı başladı. Artvin, Rize, Trabzon ve Giresun’daki tulumlu horonlu yayla şenliklerinin çoğu ramazan sonrasına ertelendi. DHA muhabirleri yaylalar ve sahillerdeki yeni gelişmeleri araştırdı. Bölgeyle ilgili rehber kitaplar hazırlayan fotoğrafçı yazar Ersin Demirel de Rize’nin en güzel 5 yaylasını ve buzul gölünü seçti.

 
 
 

Yayla şenlikleri Eylül sonuna kadar devam ediyor. Ancak bu yıl ramazan nedeniyle bazı festival ve şenlikler iptal edilirken bazılarıysa ramazan sonrasına ertelendi. Ovit Yaylası’nda düzenlenecek şenliklerde 650 kilo ağırlığındaki dev kazanda pişirilecek 3.5 ton kavurma şenliğe katılan yaklaşık 50 bin kişiye ikram edilecek. Dev kazanda yapılacak rekor denemesi için Guinness Rekorlar Kitabı’na yapılan başvuru da kabul edildi. 

Rize’de ramazan nedeniyle festival ve şenlikler bayram sonrasına bırakıldı. 15’inci Uluslararası Kaçkar Dağcılık ve Turizm Şenliği, 15-19 Ağustos tarihinde başlıyor. 5 gün sürecek şenlikte yurtdışından gelecek dağcılar Rize merkezinde toplanacak, ardından Yukarı Kavron ve Mezovit yaylalarını gezecek. Kaçkar’a tırmanacak ekip Karadeniz Gölü ve Çaymakçur Yaylasından geçerek 5 gün sonra yeniden şehre dönecek. Rize ve Artvin’de Uluslararası Tulum ve Müzik Festivali’yse 3’üncü kez düzenleniyor. 11 ülkenin halk dansları toplulukları ve müzisyenleri 30 Temmuz- 5 Ağustos tarihleri arasında Rize ve Artvin’de gösteri yapacak.

OVİT GUINNESS İÇİN GÜN SAYIYOR 

Rize’nin İkizdere ilçesi’nin 2 bin 2640 rakımlı Ovit Yaylası’nda 2 yıl aradan sonra yeniden şenlikler düzenlenecek. Ekşioğlu Vakfı Başkanı Ali Ekşi öncülüğünde gerçekleştirilecek 16’ncı Uluslararası Ovit Yayla Şenlikleri’nde Karadeniz’e kıyı ülkelerin halk dansları toplulukları gösteri sunacak, yöre sanatçıları konser verecek. 1-3 Ağustos tarihleri arasında Ovit Yaylası’nda düzenlenecek şenliklerde, 650 kilo ağırlığındaki dev kazanda pişirilecek, 3.5 ton kavurma şenliğe katılan yaklaşık 50 bin kişiye ikram edilecek. Dev kazanda yapılacak rekor denemesi için Guinness Rekorlar Kitabı’na yapılan başvuru da kabul edildi. Artvin Arhavi’de Uluslararası Kültür ve Sanat Festivali 41’inci yılında Karadeniz’e kıyısı bulunan ülkelerin halk dansları ekiplerini ağırlayacak. 22-24 Ağustos tarihleri arasında 3 gün sürecek şenlikte hamsili ekmek yapma yarışması, çay toplama yarışması, fındık ayıklama yarışması, dik hızarda tahta kesme yarışması ile Laz böreği yapma yarışmaları yapılacak. 

YENİ DOĞA PARKI 

Güneysu Kaymakamlığı ile Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı tarafından Handüzü Yaylası’nda yapımı tamamlanan Arap Düzü Doğa Parkı bu yaz ziyarete açıldı. Rize merkeze 35 dakika mesafede yer alan bin 400 rakımlı park, 106 hektar alan üzerinde kuruldu. 200 metresi basamaklı 800 metre taş döşeli asma ve tahta köprülerden oluşan yürüyüş parkuruyla seyir teraslarından oluşan alanda piknik alanları bulunuyor. Doğa parkına, projesi 1712’de Saraybosna’da yaptırılan Kardeşlik Çeşmesi benzeri bir çeşme inşa edildi. Arap Düzü Şelalesi seyir terasının da bulunduğu doğa parkı yaz aylarında ziyarete açık tutulacak.

TRABZON’DA 6 AY ŞENLİK VAR


Yaylalardaki şenliklere onbinlerce kişi katılıyor.

Nisan ayında başlayan Trabzon’daki şenlikler eylülün sonlarına kadar devam ediyor. Yayla mevsiminde büyüklü küçüklü yüzlerce şenlik ve festival düzenleniyor. Maçka’da 7 Temmuz Soğuksu, Düzköy’de 19-20 Temmuz Hırsafa Karadağ, Vakfıkebir’de 12-13 Temmuz Karadağ Yaylası, Akçaabat’ta 20 Temmuz Hıdırnebi, Tonya-Şalpazarı-Gümüşhane sınırında 18 Temmuz Kadırga Yaylası, Şalpazarı’nda 26 Temmuz Sis Dağı Yaylası şenlikleri düzenlenecek. Ağostostaki şenliklerse şöyle: Akçaabat 10 Ağustos Kayabaşı Karaabdal Yayla Şenlikleri, Sürmene 9 Ağustos Zarha Dağı Şenlikleri, Çaykara 20 Ağustos’ta Sultanmurat, Düzköy 20 Ağustos Honefter Yayla Şenliği, Tonya Eylül’ün birinci haftasında Kadıralak Yayla Şenliği. Düzköy’deki   Karadağ Serda Şenliği Eylül’ün ilk haftası, Vakfıkebir-Tonya sınırındaki  Sivri Şenliği de 4 Eylül’de yapılacak. Trabzondaki festivallerin de öne çıkanları şöyle: Akçaabat Müzik ve Halkoyunları Festivali 31 Temmuz – 3 Ağustos, Çarşıbaşı Keşan, Kültür ve Balıkçılık Festivali 27 – 28 Temmuz, Maçka – Sumela Kültür ve Sanat Festivali Ağustos’un ilk haftası, Vakfıkebir Ekmek Festivali 4 – 6 Ağustos, Tonya Tereyağı Kültür ve Sanat Festivali Ağustos’un son hafta sonu.

OTÇU GÖÇÜ GELENEĞİ YAŞATILIYOR 

Sahilden bir saat uzaklıktaki yaylaları yaz aylarında yerli ve yabancı turistlerle dolup taşan Giresun’da en fazla Kümbet, Kulakkaya, Çakrak, Gölyanı, Ağaçbaşı, Sisdağı, Bektaş, Paşakonağı, Karaovacık, Anastos ve Karagöl yaylaları tercih ediliyor. Giresun’da da çok sayıda yayla şenliği düzenleniyor. Yayla şenliklerinin temelinde Doğu Karadeniz’de yaygın bir gelenek olan ‘Otçu göçü’ yatıyor.  Mısır otunun alınması ile fındık toplamaya başlama zamanı arasında kalan 15-20 günlük (Temmuz’un 15’inden sonra) süreyi kapsayan bu dönemde perşembe ve cuma günleri yaylaya götürülecek yiyecek ve giyecekler paketlenir. Sonra yola çıkılır. Geçmişin getirdiği örf-adet gereği yolculuk sırasında pınar başlarında oturulur. Yenilir, içilir, türküler söylenir, horonlar oynanır. Bu geleneklerin kaybolması tehlikesi üzerine eski günlerin tekrar yaşanması amacıyla yayla şenlikleri düzenlenmeye başlanılmış ve büyük ilgi görmüştür.

RAMAZAN SONRASI ŞENLİĞİN ADRESİ KÜMBET 


Horonlu tulumlu festivaller günlerce sürüyor

Giresun’da da haziranda başlayan yayla şenlikleri eylüle kadar devam ediyor. Ancak yıllardır Ramazan ayının yaz aylarına denk gelmesiyle bazı etkinlikler iptal ediliyor, bazılarıysa ramazan sonrasına erteleniyor. Bu yılki şenliklerin çoğu da ramazan sonrasına ertelendi. Temmuz ayı boyunca şu ana kadar sadece Kulakkaya Ağaçbaşı Yayla şenliği gerçekleştirildi. Şenlikler ramazan sonrası 3 Ağustos’ta Kümbet ile başlayacak. Her yıl 20 bin kişinin üzerinde katılımın olduğu Kümbet, Giresun’un en eski ve coşkulu geçen şenliği olarak biliniyor. Birçok şenlik Ramazan dolayısıyla ertelenip iptal edilirken, Kuşdili Festivali, Görele Kemençe Horon Günleri, Bektaş Yayla Şenliği, Çamoluk Bal ve Alucra Ekin Festivali’nin yapılması bekleniyor. Tarihleri henüz açıklanmayan bu şenlik ve festivallerin duyurusu ilgili belediyelerin internet sitelerinden yapılacak.

Ordu’da ziyaret edilen yaylaların başında Kabadüz ilçesine bağlı 2 bin rakımlı Çambaşı Yaylası ile Aybastı’daki bin 500 rakımlı Perşembe Yaylası geliyor. 907 yıldır Aybastı Perşembe Yaylası’nda yayla şenliği ve güreşler düzenleniyor. Ordu’nun en kalabalık yayla şenliği sayılan Perşembe Yaylası’na her yıl 100 bine yakın ziyaretçi katılıyor.

KARADENİZ SAHİLLERİ

MAVİ BAYRAK YOK AMA ‘MÜKEMMEL’ DENİZ VAR

Karadeniz sahil yoluyla birlikte Karadeniz’deki plajlar azaldı. Ancak yine de Sağlık Müdürlüğü’nün belirlediği pek çok noktada Karadenizliler serinleyebiliyor. Artvin, Rize, Trabzon ve Giresun’u kapsayan Doğu Karadeniz sahillerinde Mavi Bayrak bulunmuyor.

Rize Belediyesi tarafından geçen yıl düzenlemesi yapılan Alipaşa Plajı’ndaki çalışmalar tamamlandı. Kent merkezine bir kilometre uzaklıktaki plaj yazın şu sıralar taşıyor. Plajın yeme içme yerleri ve özel çardaklarda dinlenme alanı var. Halk plajına giriş ücretsiz. Limanköy Aile Plajı ise 4 dönüm arazi üzerine kurulu 1500 kapasiteli plaj. Voleybol, futbol, kano, jet ski gibi aktiviteler yer alıyor. Rize’deki 80 kilometrelik kıyı şeridi boyunca denize girilebilen plajlarsa şöyle: Alipaşa, Gündoğdu Bozukkale, İyidere ilçesinde Sarayköy ve Yalıköy, Fındıklı ilçesinde Kıyıcık ve Yeniköy, Ardeşen ilçesinde Karaoğlu, Pazar ilçesinde Hamidiye, Pazar İlçesi’nde Sivrikale, Çayeli ilçesinde Halk, Limanköy ve Saklıbahçe. Artvin’in 40 kilometrelik sahilinde en büyük plajsa Kemalpaşa beldesinde. Kopmuş Plajı’nın bir kilometrelik kumsalında 4 bin kişi aynı anda denize girebiliyor, doğaseverler çadır kurup kamp yapabiliyor. 

YUMURTLAMA DÖNEMİ DIŞINDA ADAYA GİRİŞ SERBEST

Karadeniz Sahil Yolu’nun yapılmasının ardından onlarca doğal plajını kaybeden Trabzon’da, tüm Doğu Karadeniz’de olduğu gibi Mavi Bayraklı plaj yok. 110 kilometrelik Trabzon sahili boyunca il sağlık müdürlüğü tarafından denize girilebilecek 22 nokta, ‘mükemmel’ ve ‘iyi’ olarak değerlendirildi. Mükemmel sınıfında Akçaabat Salacık, Beşikdüzü Liman Arkası, Çarşıbaşı Kerem, Yoroz ve Belediye plajları, Of Soğukpınar ve Çamburnu Vaha plajı yer alıyor. Daha önce tüm sahil boyunca denize girilebilen Trabzon’un kent merkezinde artık tek bir plaj bile bulunmuyor. 

Giresun’un sahillerinin neredeyse tamamında denize giriliyor. Giresunlular’ın ve komşu illerden gelenlerin tercih ettiği plajlar şöyle: Giresun Belediyesi Halk Plajı, Jandarma Plajı, Sky Beach, Çerkez, Bodimeli, Espiye Uluburun, Keşap Asarkaya, Burunucu Ofran Plajı, Piraziz Eğrice, Görele Deliklitaş, Kulak Beach, Keşap Düzköy Plajı, Eynesil Boztepe altı, Tirebolu Yılgın Plajı ve Küçükçay Koyu ile Tirebolu Belediye plajları. Karadeniz sahil yolunun yapılmasından sonra sahilde bulunan eğlence mekânları kapanınca eğlence mekânları mazide kaldı. Ancak bazı plajlar zaman zaman küçük çaplı eğlenceler düzenleyerek vatandaşın ilgisini çekmeye çalışıyor. Giresun İl Sağlık Müdürlüğü,  ayda iki kez deniz suyu numunesi alarak kontrol yapıyor. Kirli yerleri açıklıyor. Giresun Adası da denize girmek isteyenlerin en fazla tercih ettiği yerler arasında. Mayıs-haziran arasında kuşların yumurtlama dönemi olduğu için ziyaret yasaklanan ada, diğer tarihlerde piknik yapıp denize girmek isteyenlerle dolup taşıyor. Önceden izin alınarak adadaki bekçi kontrolünde kamp yapmak da mümkün.

110 kilometre kıyı şeridi bulunan Ordu’da halk plajlarının yanı sıra özel işletmeciler tarafından işletilen plajlar da bulunuyor. Ünye’deki Uzunkum Halk Plajı en çok tercih edilen plajlar arasında. Ayrıca Perşembe’deki Çaka Plajı, Aktaş, Pupa plajları ile 
Gülyalı’daki Mavi Dünya Plajı’na 5 TL karşılığında girmek mümkün.

KARADENİZ LEZZETLERİ

YENİ MEKÂNLARIN TERCİHİ YEREL LEZZETLER 

Rize’nin Gündoğdu Mahallesi sahilindeki Kuzey Balık Restoran taze balığın adresi oldu. Mönüsünde mezgit, kalkan, istavrit ve diğer balık çeşitlerinin bulunduğu restoran Laz böreği gibi yerel lezzetlerin de tadılabileceği bir mekân. Fırtına Vadisi’ndeki Osmanlı, Pınar ve Ayder Doğa Alabalık Tesisleri’nin mönüsünde alabalık, muhlama, lahana sarma ve diğer yöre lezzetleri bulunuyor. Güneysu İlçesi’ndeki Dört Mevsim Alabalık Restoran’da alabalıktan sac kavurma yapılıyor. Ayrıca mıhlama ve kiremitte köfte gibi lezzetleri tatmak da mümkün. Rize Belediyesi tarafından Fener Mahallesi Sahili’nde 300 metrekare alan üzerinde kurulan Rize Belediyesi Fener Sosyal Tesisleri de en iyi çayın adresi oldu. Bir yandan bakır demlikte çay yudumlarken bir yandan da enfes Karadeniz manzarasını seyretme olanağı var. 

YEREL KAHVALTININ ADRESİ EZMOCE
 

Artvin’in Arhavi ilçesinde merkeze sadece iki kilometre uzaklıkta, doğayla iç içe yer alan Ezmoce, yıkılan evlerden toplanan malzemelerle yapılmış bir geri dönüşüm evi.

Sanatçı Birol Topaloğlu’na ait Ezmoce Köy Evi’nde çevre düzeninin tüm detayları Topaloğlu tarafından tasarlandı ve geleneksel yaşam değerleri bu evde yeniden hayat buldu. Birbirinden farklı odaları, el işi dantel perdeleri, ahşap dolapları, taş banyosu, bakır kapları ve tahta kaşıklarıyla Ezmoce Köy Evi, mistik bir atmosfere sahip. Konaklama ve yerel kahvaltı verilen Ezmoce Köy Evi’nde ekmekler kuzinede pişiyor, mısır unu su değirmeninde öğütülüyor. Kahvaltı için özel hazırlanmış Yusufeli zeytinleri, ev yapımı reçeller, köy tereyağı ve peynir ikramı yapılıyor, sebze, meyve ve yeşillikler bahçeden doğal ortamda taze toplanıyor, misafirlere katkısız doğal yemekler sunuluyor.

KÖFTE DEYİNCE AKÇAABAT 


Trabzon’a gelip de köfte–balık–pide üçlemesini yapmadan olmaz. Neredeyse her sokakta rastlanan köftecilerden öne çıkanlar Akçaabat’taki Nihat Usta, Körfez, Cemil Usta, Trabzon Faroz Mevkii’ndeki İkram Sofrası, Atatürk Alanı’ndaki İskenderpaşa Köfte Salonu. Balıktaysa Akçaabat’ın Darıca Mevkii ve şehir merkezindeki Kahramanmaraş Caddesi’nde restoranları bulunan Fevzi Hoca, Beşirli’deki Gani Balık öne çıkan adreslerden. Pide denince akla Atatürk Alanı’ndaki Ertuğrul ve Uzunsokak’taki Çardak geliyor. Trabzon’da ayrıca camiye dönüştürülen Ayasofya Müzesi’nin bahçesinde yöresel lezzetleri tadabilir, Pazarkapı Mahallesi’ndeki Kalkanoğlu’nda kavurmalı pilav, kurufasulye, komposto ile kendinize ziyafet çekebilir, Muharrem Usta ve Akçay lokantalarında ünlü Trabzon dönerinin tadına bakabilirsiniz. Akçaabat’taki Galanima ve Lazeli restoranlarıysa balık ve etin yanında alkollü içki almak isteyenler için gidilmesi gereken mekânlar. 100. Yıl Parkı yanındaki Süleyman Restoran da şık mekânı ve lezzetli mönüsüyle içki eşliğinde yemek isteyenlerin tercihi.



kaynak: http://www.hurriyet.com.tr/kelebek/seyahat/26750700.asp
Emojiye tıkla - Yorum yap - Paylaş
Bu içeriği Sosyal Ortamda Paylaş

Bu haberi okuyanlar aşağıdakileri de okudu



ELEVİT YAYLASI DOĞU KARADENİZ'İN GÖZDESİ
Rize Çamlıhemşin (Vija)
ELEVİT YAYLASI DOĞU KARADENİZ'İN GÖZDESİ

Doğu Karadeniz'in yeni gözdesi Elevit Yaylası

Avusor Yaylası doğal güzellikleriyle göz kamaştırıyor
Rize Çamlıhemşin (Vija)
Avusor Yaylası doğal güzellikleriyle göz kamaştırıyor

Rize’nin az bilinen yaylalarından Avusor Yaylası son yıllarda turistlerin en uğrak mekanlarından birisi oldu.

BİR YAYLA BELGESELİ : " Gözyaşı Yolu "
Kültür / Sanat
BİR YAYLA BELGESELİ : " Gözyaşı Yolu "

BİR YAYLA BELGESELİ : " Gözyaşı Yolu " Karadeniz' den 2016 yapımı bir belgesel " GÖZYAŞI YOLU / Path Of Tears " Engin Türkyılmaz

Toprakla kaplı çatıları olan yaylalar
Rize Çamlıhemşin (Vija)
Toprakla kaplı çatıları olan yaylalar

RİZE'nin Çamlıhemşin ilçesi Çiçekli Yaylası'ndaki tarihi ahşap evler, su geçirmemesi için toprakla kaplı çim yetişen çatılarıyla ilgi görüyor.

Doğu Karadeniz yaylalarında 19 Mayıs’ta kar sürprizi yaşandı
Karadeniz haberleri
Doğu Karadeniz yaylalarında 19 Mayıs’ta kar sürprizi yaşandı

Doğu Karadeniz yaylalarında 19 Mayıs’ta kar sürprizi yaşandı

BU YIL GÖÇLER ERKEN BAŞLADI
foto
BU YIL GÖÇLER ERKEN BAŞLADI

DOĞU KARADENİZ'DE HER YIL İLKBAHARDA KAÇKAR DAĞLARI ETEKLERİNDEKİ YAYLALARA GÖÇ BU YIL ERKEN BAŞLADI

Gişiş yap yada ücretsiz üye ol

İçerik Takvimi

İlginizi Çekebilir

Rize nöbetçi eczaneleri
HANGİ BELEDİYEYİ DAHA BAŞARILI BULUYORSUNUZ?