Turkiye & Dunya

GÜRCİSTAN'DA MEGREL DİL GÜNÜ KUTLANDI

"Rina Margalu Nina"  Zugdidi'de Megrel Dili Günü Kutlandı

Zugdidi'de Dadiani saraylarının bahçesinde  Samegrelo ve Tiflis'in farklı bölgelerinden gelen insanların katıldığı Megrel Dili Günü' düzenlendi.

Katılımcılar: "Megrel dili yok olma tehlikesiyle karşı karşıya, bu yüzden hem devlet hem de yerel makamlar onu kurtarmak için etkili adımlar atmalı"

Miting sırasında Megrelce şarkılar söylendi ve konuşmacılar vatandaşlara Megrelce seslendi. Megrel dilinin hayatta kalmasının neredeyse imkansız olacağını söylendi.
"Megrelce'de Yaşam Hakkı" ve "Rina Margalul Nina" (Gürcüce: Megrelce'de Yaşam) yazılı pankartlar taşıdı.

Sıradan vatandaşlar ve siyasi hareketlerin temsilcileri mitingde organizatörlerle biraraya geldi. Chkhorotsku Sakrebulo başkanı Shota Tsurtsumia da mitinge katıldı. 

"Gelecekte değerli bir şey yaratır veya yaratıyorsak, Megrel dilini kaybedersek hiçbir şeyin değeri olmaz. Bugün maalesef benim belediyemde ve Samegrelo'nun her yerinde, gittiğimde gençlerin Megrelce konuştuğunu fark ediyorum." Megrelce ve Svanca bir ders olarak öğretilmeli, sıradan bir Gürcü, sıradan bir Kolhisli ile aynı fikirdeyim," dedi Shota Tsurtsumia. Mitingde bir konuşma yaptı ve bazı Megrel şiirleri okudu. 

Mitingin organizatörlerinden Irakli Bukia, Megrelce bölgesel dil statüsü verilmesinin en önemli konulardan biri olduğunu söyledi

"Bunu diğer her şey takip ediyor - eğitimi tanıtmaları, Megrel televizyonunu, radyosunu açmaları, basını açmaları gerekiyor.

Zugdidi'de 2013 yılından bu yana her yıl Megrel Dili Günü kutlanmaktadır. Tarih, dilbilimci Mamanti Dzadzamia'nın doğum günü için seçildi.
Emojiye tıkla - Yorum yap - Paylaş
Bu içeriği Sosyal Ortamda Paylaş

Bu haberi okuyanlar aşağıdakileri de okudu



GÜRCİSTAN'DA MEGRELCE İÇİN PROTESTO
Turkiye & Dunya
GÜRCİSTAN'DA MEGRELCE İÇİN PROTESTO

GÜRCİSTAN'IN EN ÇOK MEGREL YAŞAYAN ŞEHRİ OLAN ZUGDİDİ BÖLGESİNDE MEGRELCENİN ÖLMEK ÜZERE OLDUĞUNU SÖYLEYEN BİR GRUP HÜKÜMETİ DİLE SAHİP ÇIKMAYA ÇAĞIRDI İnternet üzerinden Megrel

GÜRCİSTAN'DA İLK MEGRELCE DERGİ SKANİ სქანი YAYIMLANDI
dergi
GÜRCİSTAN'DA İLK MEGRELCE DERGİ SKANİ სქანი YAYIMLANDI

GÜRCİSTAN'IN BAŞKENTİ TİFLİS'DE MEGRELCE DERGİ YAYIMLANMAYA BAŞLANDI. Gürcistan'da yayımlanan Megrelcede ve Lazcada Sǩani-senin anlamına gelen dergi ilk sayısı yayımlandı.

MEGRELCE VE LAZCA TONLAMALAR/VURGULAN ADLI ÇALIŞMA TİFLİS'DE  YAYIMLANDI
Lazca yayınlar
MEGRELCE VE LAZCA TONLAMALAR/VURGULAN ADLI ÇALIŞMA TİFLİS'DE YAYIMLANDI

Gürcistan'ın Tiflis şehrinde bulunan İvane Cavahişvili Devlet Üniversitesinde Megrelce ve Lazca Vurgular üzerinde çalışan Eter Shengelia, Maia Memişişi ve Natia Poniava Megrelce

BİR KAYIP MİLLET MEGRELLER
Lazların Tarihi
BİR KAYIP MİLLET MEGRELLER

Megreller (Megrelce: მარგალეფე / Margalepe; Gürcüce: მეგრელები / Megrelebi; Svanca: mәzan; Abhazca: Agәrwa), Çoğunluğu, ülkenin tarihsel bölgelerinden biri olan Megrelya'da yaşar.

Sovyetler Birliği Lazları
Lazlar
Sovyetler Birliği Lazları

"Sovyet yönetiminin ilk yıllarında oldukça özgür olan, Sovyetler Birliği Lazları, nüfus sayımlarına kendi etnik kimlikleriyle kaydedildi. Lazca okullar açıldı. Laz çocukları kendi

Gürcistan Cumhurbaşkanı okullarda Megrelce ve Svan dillerinin öğretilmesini önerdi
Lazca yayınlar
Gürcistan Cumhurbaşkanı okullarda Megrelce ve Svan dillerinin öğretilmesini önerdi

Gürcistan Cumhurbaşkanı okullarda Megrelce ve Svan dillerinin öğretilmesini önerdi

Gişiş yap yada ücretsiz üye ol

İçerik Takvimi

Rize nöbetçi eczaneleri
HANGİ BELEDİYEYİ DAHA BAŞARILI BULUYORSUNUZ?