Lazca yayınlar

LAZCA DEYİMLER VE ATASÖZLERİ KİTABI YAYIMLANDI

LAZCA DEYİMLER VE ATASÖZLERİ KİTABI YAYIMLANDI

Deyimler ve atasözleri, geçmişten günümüze köprü oluşturduğu gibi bir toplumun olaylar karşısındaki duruşunu, teolojisini, yaşamını ve felsefesini anlayabilmek açısından çok önemlidir. Bunun yanı sıra dilde kaybolmuş kelimeleri de ortaya çıkartır. 
Bu çalışmada yer alan 1056 Lazca deyim, 126 Laz atasözü, Rize'nin Çamıhemşin, Ardeşen, Pazar  ilçelerinin yer aldığı Fırtına vadisi boyunca sıralanan Laz köylerindeki yaşlılardan yaklaşık 6 yılda derlenmiştir. Kitap Lazcanın Fırtına vadisi diyalektindeki deyimler ve atasözlerini bir araya topluyor. 
Bu kitapta Lazca deyimler ve atasözlerinin yanı sıra Lazlar kimdir, Lazcanın diyalekt zenginliği, Laz alfabesi ve kullanımı gibi birçok konuda kapsamlı bilgiler yer almaktadır.

KİTAP WATSAPP HATTI İÇİN TIKLAYIN
Ya da direkt yazın 0537 7296034


LAZCA DEYİMLER VE ATASÖZLERİ
Ǩlemurişi Ramazan KOSANOĞLU
317 sayfa
Aralık 2020 baskı
ISBN: 978-605-184-288-2
Amerikan cilt  
ölçüler: 14x19,5 

YAZARIN NOTU

Bu çalışmada yer alan Laz atasözleri ve deyimler yaklaşık altı yıllık çalışmanın ürünüdür. Bu kitaptaki deyimler ve atasözleri başta annem Bilipxe Ayşe KOSANOĞLU Kus ve babam Ǩlemurişi Kazım KOSANOĞLU olmak üzere Rize’nin Pazar, Ardeşen ve Çamlıhemşin üçgenindeki, Çamlıhemşin Meǩalesǩriti, Ğvandi, Zibari, Mǯanu, Komilo, Abiçxo, Ardeşen Tolikçeti, Amgvani, Pelegivati, Pazar P̌ap̌ati, Dat̆ivati köyleri, Fırtına vadisi boyunca yaşayan insanlardan ağırlıklı birebir duyduğum, kayıt altına aldığım notlardan derlenmiştir. Lazca konuşurken bolca kullandığımız fakat hatırlamakta zorlandığımız deyimler ve atasözleri Lazcada hayli fazla kullanılmaktadır. Lazca duygu ve fiilleri ağırlıklı olan bir dildir.

Başta duygu ifadesi olmak üzere bolca deyim içermektedir. Bu kitapta yer alan Lazca deyim ve atasözleri günümüzde de kullanılmaktadır. Kadim dilin geçmişten geleceğe aktarılması konusunda kendimi sorumlu hissediyor olmamdan dolayı bu çalışmayı yayımlamaya karar verdim.

Çalışma, deyim ve atasözleri toplama aşamasında Laz köylerinde yaşayan yaşlı nineler ve dedeler ile tarafımdan yapılan dil ve kültür derleme kayıtlarımdan oluşmuş;  günümüze gelebilmiş Laz şairlerin şiirleri, Lazca şarkılar da dâhil olmak üzere uzun uğraşlar ve derin irdelemeler ile de zenginleştirilmiştir. Çalışmada (Meşǩaxen, Ǩudelyari gibi) tek kelimelere yer verilmemiştir. En az iki kelimeden oluşan deyimler madde başı mastar şeklinde hazırlanmıştır. Bazı atasözleri ve deyimler aynı kalıpta farklı şekillerde kullanılıyor olmasına rağmen mükerrer olmaması adına tek konu başlığında ele alınmıştır. Bu çalışmada Pazar, Ardeşen ve Çamlıhemşin dışında çokça atasözü ve deyim notlarım olsa da diyalekt dışına çıkmamak adına çalışmaya eklenmemiştir. 

Lazca deyimler ve atasözleri bir toplumu anlayabilmek açısından çok önemlidir. Geçmişten günümüze köprü oluşturduğu gibi; toplumun olaylar karşındaki duruşu, teolojisi, yaşamı, felsefesi gibi önemli bilgiler verir. Bunun yanısıra kaybolmuş kelimeleri de ortaya çıkartır. Bunun en önemli örneği doğu diyalektinde kullanılan ama batı diyalektinde hiç gözlenmeyen mtini: gerçek kelimesidir. Bu çalışmada bir deyimde mtini kelimesinin yakın tarihe kadar Meǩalesǩiriti köyünde kullanıldığına şahit olduk. Bu çalışma kaybolmuş “mtini”, “balanteni” gibi birçok dilsel bilgilerin gün yüzüne çıkmasına da aracılık etmektedir. 

Bu kitapta Lazca deyimler ve atasözleri, Lazlar kimdir, Lazcanın diyalekt zenginliği, Laz alfabesi ve kullanımı gibi birçok konuda kapsamlı bilgiler yer almaktadır.

 


Emojiye tıkla - Yorum yap - Paylaş
Bu içeriği Sosyal Ortamda Paylaş

Bu haberi okuyanlar aşağıdakileri de okudu



Lazca deyimler ve atasözleri sözlüğü kitap satış noktaları
Lazca
Lazca deyimler ve atasözleri sözlüğü kitap satış noktaları

Lazca deyimler ve atasözleri sözlüğü kitap satış noktaları

Kamil Aksoylu Kitapları
Lazca yayınlar
Kamil Aksoylu Kitapları

ÜÇ KİTAP 1. Laz Kültürü (Alfabe, Dil, Edebiyat, Kültür, Mutfak, Halk İnançları) 500 Sayfa. 2. Lazca Deyimler ve Atasözleri (Alfabe, Diyalekt ve 1200 deyim) 225 sayfa. 3. Karardı

LAZ ATASÖZLERİ / DİDİ LAZEPEŞİ ZİŤAPE
Ramazan Kosanoğlu ǨLEMURİŞİ
LAZ ATASÖZLERİ / DİDİ LAZEPEŞİ ZİŤAPE

LAZ ATASÖZLERİ LAZCA ATASÖZLERİ

Laz Atasözleri ve  Deyimler Sözlüğü
Lazca
Laz Atasözleri ve Deyimler Sözlüğü

Zenginişi mamulikti skums, xocikti imçvals: (Zenginin horozu da yumurtlar, Öküzü de süt verir.) K'oda lobca nobği dogutunu: (Duvara fasülye ek (durmaz) Ağan derdik cveşi

LAZCANIN ARTVIN VE RIZE ILÇE AĞIZLARI VE FARKLARI
Ramazan Kosanoğlu ǨLEMURİŞİ
LAZCANIN ARTVIN VE RIZE ILÇE AĞIZLARI VE FARKLARI

LAZLAR KİMDİR NERELERDE YAŞARLAR Lazlar Lazca konuşmalarıdır. Lazlar, tarihte Lazistan olarak adlandırılan Doğu Karadeniz Bölgesinde, Artvin’inHopa (Xopa), Arhavi (Arkabi), Borçka

Birkaç Lazca Kokan Kitap
Ramazan Kosanoğlu ǨLEMURİŞİ
Birkaç Lazca Kokan Kitap

LAZCA KOKAN BİRKAÇ KİTAP HAKKINDA Ramazan Kosanoğlu Klemurishi Lazca gibi yok olma tehlikesi altında olan dillerin bireysel çabalara terk edilmesi dilin ölmesini beklemektir. Bir

Gişiş yap yada ücretsiz üye ol

İçerik Takvimi

İlginizi Çekebilir

Rize nöbetçi eczaneleri
HANGİ BELEDİYEYİ DAHA BAŞARILI BULUYORSUNUZ?