Ramazan Kosanoğlu ǨLEMURİŞİ

LAZ ATASÖZLERİ / DİDİ LAZEPEŞİ ZİŤAPE

LAZ ATASÖZLERİ LAZCA ATASÖZLERİ


Bu makalede Laz atasözleri Ramazan KOSANOĞLU'nun Lazca Deyimler ve Atasözleri Sözlüğü kitabından alıntı yapılarak yayımlanmıştır.
Laz atasözleri Fırtına vadisi çevresindeki köylerde günümüzde de kullanılan şekilde nakil metodu ile hazırlanmıştır. Kullanılmayan hiç bir Laz atasözü yazılmamıştır.
Burada yer alan Laz atasözleri kitap içinden seçilerek az miktarda seçilerek eklenmiştir. Gerek görülmesi halinde yenileri eklenecektir. 

12. Avla laç̌i p̌anda laç̌ina oren Kapıdaki köpek her zaman köpektir. Ne kadar değerli olsa da ona olan bakış değişmez. Ev ahalisi ya da tanıdık insanlar hiçbir zaman önemli olmazlar. Atasözü bunu anlatır.

21.    Biç̌i bereşi nana gza ǯale var colay Erkek çocuğun annesi yoldan aşağıya düşmez. Erkek çocuk sahibi olmak gücü simgeler.

23.    Cuma vorsi kort̆uǩo Allah ti uyonurt̆asert̆u Kardeş iyi olsaydı Allah’ın da olurdu.  Aileden destek beklenirken sorun çıkması kardeşe olan bakışın değişmesine neden oluyor. Zannedildiği gibi kardeş çok iyi de olmayabilir.

27.    Doxt̆una komusvi var xt̆una kocelinçxvi Yoğurdun mayası tutarsa  ye,  tutmazsa ekmek doğra. Kaderine razı olmak gerekir. Sen elinden geleni yap olmaz ise olduğu ile yetin. Kaderine razı ol.

41.    Guri ini giğurt̆asi mcora ti var onçxunay Kalbin/Yüreğin soğuksa güneş de ısıtmaz.

42.    Ğeji toma nturuy xuyi var nturuy Domuz tüy döker/değiştirir, huy değiştirmez. İnsan 7’sinde ne ise 70’inde de odur. İnsan değişmez.

50.    Xvamini sǩanite var vimordi çi meyoçama sǩani maǩnay Duan ile büyümedim ki bedduan (bana) tutsun. “Bana bir emeğin yok” anlamında kullanılan sözdür.

88.    Nosi şuǩa varon çi megit̆axa do mekça Akıl hıyar değil ki kırıp vereyim. Akıl nesne değil ki sana vereyim. Akıllı iş yapmayan, nasihat dinlemeyen durumlarda söylenir.

119.    Ťut̆ujişa t̆ut̆uji  eǩiğay Isırgan otundan ısırgan otu biter. Aile ne ise çocuklar da öyle olur anlamındadır.

Emojiye tıkla - Yorum yap - Paylaş
Bu içeriği Sosyal Ortamda Paylaş

Bu haberi okuyanlar aşağıdakileri de okudu



Lazca deyimler ve atasözleri sözlüğü kitap satış noktaları
Lazca
Lazca deyimler ve atasözleri sözlüğü kitap satış noktaları

Lazca deyimler ve atasözleri sözlüğü kitap satış noktaları

LAZCA DEYİMLER VE ATASÖZLERİ KİTABI YAYIMLANDI
Lazca yayınlar
LAZCA DEYİMLER VE ATASÖZLERİ KİTABI YAYIMLANDI

LAZCA DEYİMLER VE ATASÖZLERİ KİTABI YAYIMLANDI

Kamil Aksoylu Kitapları
Lazca yayınlar
Kamil Aksoylu Kitapları

ÜÇ KİTAP 1. Laz Kültürü (Alfabe, Dil, Edebiyat, Kültür, Mutfak, Halk İnançları) 500 Sayfa. 2. Lazca Deyimler ve Atasözleri (Alfabe, Diyalekt ve 1200 deyim) 225 sayfa. 3. Karardı

Laz Atasözleri ve  Deyimler Sözlüğü
Lazca
Laz Atasözleri ve Deyimler Sözlüğü

Zenginişi mamulikti skums, xocikti imçvals: (Zenginin horozu da yumurtlar, Öküzü de süt verir.) K'oda lobca nobği dogutunu: (Duvara fasülye ek (durmaz) Ağan derdik cveşi

ĞORMOTǨOMİNO(O)N= MOTǨOMİNO(O)N
Artvin Arhavi (Ark'abi) / Merve Alçiçek
ĞORMOTǨOMİNO(O)N= MOTǨOMİNO(O)N

ĞORMOTǨOMİNO(O)N= MOTǨOMİNO(O)N Ne demek, nerede ve nasıl kullanılır? Arhavi’ de şaşkınlık anında ‘Aman Allahım’ anlamında bir deyim olararak kullanılan söz ya da söz grubu. Söz

LAZCA AİLE VE AKRABA  BİREYLERİ
Lazca
LAZCA AİLE VE AKRABA BİREYLERİ

LAZCA AİLE VE AKRABA BİREYLERİ Ramazan Kosanoğlu K'lemurişi İNTERNETTE EN ÇOK SORULAN SORULAR ARASINDA YER ALAN LAZCA AİLE BİREYLERİNİ FIRTINA VADİSİNDE KULLANILAN KISIMLARINI

Gişiş yap yada ücretsiz üye ol

İçerik Takvimi

Rize nöbetçi eczaneleri
HANGİ BELEDİYEYİ DAHA BAŞARILI BULUYORSUNUZ?