Bazı kuşlar doğuştan nasıl öteceğini bilse de pek çoğu bunu yetişkin kuşlardan öğreniyor. Bu kuşların bölgesel lehçeler oluşturması nerede yaşadıklarına göre ötme biçimlerinin değiştiği anlamına geliyor.
Bölgesel diller oluşturmak kuşların eş bulma ihtimalini artırabiliyor. Kuşların oluşturduğu bölgesel dillerin şehirleşmenin artmasıyla pek çok yerde kaybolmuş olabileceği düşünülüyor.
Amerikalı kuş uzmanı Donal Kroodsma, “(İnsanlarla) muazzam paralellikler mevcut. Kültür, dilsel gelenekler benzer” dedi.
Her ne kadar çok uzun zamandır kuşların farklı diller konuşuyor olabileceği düşünülse de 1950’li yıllara kadar bilim insanlarının bu konuya tam olarak eğilmediği ifade edildi.
Alanın öncülerinden Britanya doğumlu Peter Marler, Birleşik Krallık’ta ispinozların vadiden vadiye farklı biçimde öttüğünü keşfetmişti.
Marler ilk önce bu farklılıkları not alarak kaydetmiş, daha sonraysa sonagram kullanmıştı. Kroodsma bunu “kuş şarkıları partisyonu” diye adlandırıyor.
Kuş uzmanı David Luther, 1960’lı ve 1970’li yıllarda bilim insanlarının yavru kuşları izole ortamlara yerleştirerek kendi şarkılarını geliştirip geliştirmediğini incelediğini söyledi.
Kuş uzmanları, şarkıları öğrenen bazı kuşların izole edildiklerinde artık şarkı söyleyemediğini de fark etmişti. Luther, “Hayatları boyunca tıpkı bebekler gibi ötmeye devam ettiler” dedi.
Uzmanlar yetişkin kuşları taklit eden yavru kuşların bazen hatalar da yaptığını keşfetti. Bu hataları diğer kuşların da devam ettirdiği ve lehçelerin de bu şekilde oluştuğu belirtildi. Kroodsma, kuşların oluşturduğu bölgesel lehçelerin ötmeyi öğrenen kuşlar arasında geliştiğini aktardı.
Amerikalı kuş uzmanı Elizabeth Derryberry, lehçelerin yerel ortama uyum sağlayan kuşlarla da oluşabileceğini söyledi. Sesini daha iyi duyuran kuşların daha kolay eş bulduğu, bunun da onların konuştuğu dillerin nesilden nesile geçtiği anlamına geldiği belirtildi.
Bazı lehçelerin tek bir nesil içinde de hızla yayılabildiği ifade edildi. Bazılarıysa on yıllarca sürebiliyor.
Öte yandan ormanların tahrip edilmesi ve hızlı kentleşme nedeniyle bu lehçelerin pek çoğunun kaybolduğu düşünülüyor.
cnn
Bu haberi okuyanlar aşağıdakileri de okudu
OKULLARDA LAZCA ÖĞRETİMi VE LAZ KÜLTÜRÜ İLE İLGİLENEN İNSANLARIMIZIN BU KONUDAKİ TAVRI
Önümüzdeki eğitim-öğretim yılında seçmeli ders olarak yaşayan diller ve lehçeler adı altında talep olursa 5.sınıftan başlanarak Lazca öğretim verilecek ama bu konuda yeterli
Didi ne demek?
DİDİ SOĞUK ÇAY NE DEMEK? DİDİ SOĞUK ÇAY NE anlama GELİYOR? DİDİ SOĞUK ÇAY HANGİ DİL? Türkiyenin soğuk içeceği DİDİ Soğuk çay özellikle Lazlar tarafından ne olduğu çok merak
DİL NEDİR? ANADİLİ, KONUŞMA DİLİ, YAZI DİLİ
DİL NEDİR? ANADİLİ, KONUŞMA DİLİ, YAZI DİLİ Dil, genel anlamda bütün canlıların duygu, düşünce ve içgüdülerini birbirine anlatan veya bir şekilde birbirine aktaran bir iletişim
LAZLAR VE GÜRCÜLER
‘’Lazların Tarihi’’ adlı kitabın yayımlanmasıyla birlikte basın, yayın organlarında bazı eksik ve yanlış bilgilendirmelerin yer aldığı gözlemlenmektedir. Bu yanlış
DİLLER NEDEN ÖLÜR? NE YAPILABİLİR? (1)
DİLLER NEDEN ÖLÜR? NE YAPILABİLİR? (1) Kâmil AKSOYLU TOROCİ Dünyada tek dilin konuşulduğu ülke neredeyse yok gibidir. Genelde bir ülke içinde birçok dil bir arada konuşulmaktadır.
2 yılda 47 bin 391 öğrenci "tehlikeli altındaki dilleri" seçti
Adıgece, Abazaca, Kurmanci, Kırmancki, Lazca, Gürcüce, Boşnakça, Arnavutça'nın da bulunduğu yaşayan diller ve lehçeler seçmeli dersini 2021-2022 eğitim öğretim yılında 23 bin 28,