Dünyada bugün 6 binden fazla dil konuşuluyor. Bunların 2 binini konuşan insan sayısı binden az. Bu dillerin sadece 15'i, dünya genelinde iletişimin yarısına karşılık geliyor.
Fransa'nın en saygın işletme okullarından INSEAD'da görev yapan Kai Chan, dil beceresinin getirdiği fırsatlar üzerine bir araştırma yürüttü. Araştırmanın tamamen sayısal veriler üzerine dayandığını ve dillerin güzelliği/ahengi ölçütünde algılanmaması gerektiğini vurgulayan Kai, "Güç Dili İndeksi" (PLI) adını verdiği bir sıralama ölçütü ortaya koydu.
5 fırsat ve kriter
Kai'nin araştırmasına göre, dil becerisi sayesinde kazanılan 5 fırsat, dolayısıyla dilin gücünü belirleyen 5 ana kriter var:
- Coğrafya (Seyahatte kullanabilme)
- Ekonomi (İş hayatında kullanabilme)
- İletişim (Diyalog kurabilme)
- Bilgi ve medya (Bilgiye erişip haber alabilme)
- Diplomasi (Uluslararası ilişki kurabilme)
İlk 10
Araştırmada liste başı çıkan diller sürpriz değil:
- İngilizce
- Çince (Mandarin)
- Fransızca
- İspanyolca
- Arapça
- Rusça
- Almanca
- Japonca
- Portekizce
- Hintçe
Uyguladığı yönteme göre liste başı çıkan 6 dilin aynı zamanda Birleşmiş Milletler'in resmi dilleri olduğuna dikkat çeken akademisyen, dünyanın en büyük 10 finans şehrinden 8'inde İngilizce konuşulduğuna ve İngilizcenin yaygın olduğu ülkelerin küresel rekabet indeksindeki (GCI) üst sıralarına dikkat çekiyor.
Türkçe, listede 18. sıradan boy gösteriyor.
Araştırmasında 2050 yılı tahminlerine de yer veren Kai, nüfus dalgalanmalarını göz önünde bulundurarak İspanyolcanın üçüncü sıraya tırmanacağını, Japoncanın da son sıraya gerileyeceğini öngörüyor.
Kaynak: Kai Chan, INSEAD
Bu haberi okuyanlar aşağıdakileri de okudu
Çok dillilik
Çokdillilik Bütün canlılar için bir şekilde iletişimin bir yolu vardır. İnsanlar konuşa konuşa dedikleri dil, insanları hayvanlardan ayıran ve tarih boyunca gelişen bir iletişim
Dünyanın en mutlu ülkesi listesinde Türkiye kaçıncı sırada?
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda Pazartesi günü Butan Krallığı'nın evsahipliği yaptığı toplantıda dünyanın en mutlu ülkelerinin listesi açıklandı.
DİLLER NEDEN ÖLÜR? NE YAPILABİLİR? (1)
DİLLER NEDEN ÖLÜR? NE YAPILABİLİR? (1) Kâmil AKSOYLU TOROCİ Dünyada tek dilin konuşulduğu ülke neredeyse yok gibidir. Genelde bir ülke içinde birçok dil bir arada konuşulmaktadır.
DİL NEDİR? ANADİLİ, KONUŞMA DİLİ, YAZI DİLİ
DİL NEDİR? ANADİLİ, KONUŞMA DİLİ, YAZI DİLİ Dil, genel anlamda bütün canlıların duygu, düşünce ve içgüdülerini birbirine anlatan veya bir şekilde birbirine aktaran bir iletişim
Alfabe meselesi pragmatik yaklaşımla ele alınmaz
LAZCA ALFABE MESELESİ: PRATİK ÇÖZÜMLER Osman P’İZMA Lazca alfabe değişikliği pragmatik bir yaklaşımla ele alınamaz. Son günlerde sosyal medya ortamında, Lazcanın mevcut