LAZCA TV - LAZURİ TV

Lazlar kimdir? Lazca, Türkçenin Karadeniz şivesi midir? Lazlar Gürcü müdür? Lazlar Rum mudur? Lazların dini nedir? Lazların Türk müdür? Lazların tarihi Tarihi bilgiler

Kolxisin cesur savaşçıları  
Laizka krallığının becerikli insanları 
Kafkasyanın kadim halkı Lazlar



Merhaba Ülkemizdeki yazar çizerler de dahil olmak üzere bir çok insan  Lazlar hakkında ya hiçbir şey bilmiyor ya da yanlış biliyor. 
Bu videomuzda Lazlar hakkında yanlış bilinenleri ortaya koyacak ve doğruları açıklamaya çalışacağız.

Kimdir bu Lazlar? Haydi başlıyoruz

Lazlar günümüzde Artvin ve Rize iline bağlı 7 ilçe merkezinde ve bağlı köylerde yaşarlar. Balkan savaşında batıya göç eden Lazlar ise Kocaeli, Sakarya, Bursa, Yalova, Samsun, Düzce, Tokat, Balıkesir gibi yerlere göç ederken, gurbetçi olarak çok sayıda ilde varlıklarını sürdürüyorlar. Ülkemizde Lazlar hakkında dolaşan bir çok bilgi ne yazık ki ya eksik ya da yanlış. Biz bu yanlışları sorularla anlatmaya çalışacağız.


Her Karadenizli Laz mıdır?
Hayır
Karadenizde bir çok farklı etnik halk yaşar. Lazlar, Hemşinliler, ve halk arasında Rum olarak bilinen halklar yaşar. 
Lazlar toplu olarak Rize’nin Pazar ilçesinden Gürcistan’ın sarpi bölgesine kadar olan bölgede yaşarlar. Günümüzde Rize merkez ve Trabzon dahil  Karadeniz bölgesinin hiçbir yerinde toplu olarak Lazca konuşulmaz ve günümüzde toplu olarak Lazlar yaşamaz. 


Yanlış-1
“Lazca, Türkçenin Karadeniz şivesidir.” Sanılıyor. Hayır

Lazca kendine özgü alfabesi ve sözcükleri olan bağımsız bir dildir. Türkçe dilinin Karadeniz şivesi değildir. Uyi da, celeyurum ,cideyurum,haçan nasulsun,uşağum gibi Türkçenin Karadeniz şivesine mensup cümleler Lazca ile bir alakası yoktur.
Ayrıca günümüzde Trabzon’da konuşulan ve halk arasında Rumca olarak da bilinen Rumeika dili ile de karıştırılmamalıdır.
Lazca Güney Kafkas dilidir ve tarih boyu bu coğrafyada konuşulmuştur.


Yanlış 2
Lazlar Gürcü kökenli bir halktır. 

Lazlar, Gürcü kökenli bir halk değildir.
Gürcüler yani Kartvellerilk olarak  milattan sonra 6. ve 7.yüzyılda yaşadıkları anayurtları Kartli bölgesini terk ederek Lazların yaşadığı topraklara göç etmek zorunda kaldılar. 
önce Sasani(İran) ve daha sonra Arapların işgal etmesi ve bu bölgedeki Gürcülerin Acara ’ya ve Lazların yaşadıkları Güney Kafkasya’nın Karadeniz kıyılarına yerleşmeleri ile olmuştur. 
Bizans-Pers-Laz savaşlarından bölgedeki Laz nüfusunun iyice azalması , bu bölgedeki bazı Lazların Doğu Karadeniz kıyılarına göç etmeleri (Miladi 1.y.y),1877-1878 Osmanlı-Rus savaşlarında Lazların diğer çoğu Kafkas milletleri gibi Osmanlı Devleti’nin yanında savaşta yer almaları, savaşta Osmanlı Devleti’nin mağlup olması sonucunda bir kısım Lazların Batı Anadolu’ya göç etmeleri, daha sonra Sovyetler Birliği döneminde Stalin’in emriyle Kafkasya’daki Lazların Sibirya’ya sürgün edilmelerinden dolayı Kafkasya’da Laz nüfusu azalmış, azalan bu bölgeye Gürcüler yerleşmiştir.
M.Ö 300 lere ait bu harita bu gerçeği ortaya açıkça koymaktadır. Bu haritada Lazlar ve Gürcüler yani Kartveller ayrı topraklara, krallıklara sahip.

Yanlış 3
Lazlar Türk müdür?
azlar m.öncesine dayanan eski bir halktır. Lazlar tarih boyu bu coğrafyada yaşamıştır ve Günümüzde yaşayan halklar arasında Doğu Karadeniz’in en eski halkıdır.
Osmanlı 1461 yılında Trabzon devletini ele geçirdiğinde doğuda Laizka Krallığı vardı ve kendi topraklarına kattı. İlk Türklerle-osmanlılar ile teması bu şekilde olmuştur.
Lazlar etnik olarak Türk değillerdir. Lazlar Kafkas halkıdır. Dilleri, kültürleri, tarihi ve bir çok şeyi Türklerden faklı olduğu gibi Osmanlı imparatorluğundan çok daha önce de bu coğrafyada vardılar. 


Yanlış 
Lazca, Trabzon’un bazı ilçe ve köylerinde konuşulan Rumca(Pontusça) ile aynı dildir.Lazlar Rumdur. 
Doğru
 Lazcanın Pontusça(Rumca) ile bir ilgisi yoktur. Bu diller birbirinden tamamen farklı dillerdir.Lazlarla Pontoslu Rumlar tamamen farklı halklardır.

Lazlar Rum mudur?
Hayır
Lazların Rumlar ile hiçbir ilgisi yoktur. Lazlar Kolx ve Lazika Krallıkları ile ilişkili millettir.

Pontuslular Lazlar mı?
Hayır

Lazların dini nedir?Lazlar Hristiyan mıydı?
Lazların tarihi 4 bin yıldan az değil. Dolayısı ile İslm ve Hristianlık bir çok din inmemişti. Bu süreçte paganizm dahil bir çok dine inanmış olabilirler. Bu konu ile ilgili net kaynaklar elimizde yok. Dönemin Farsi inanışlarından da etkilenmiş olabilirler bunu söylemek çok güç.

Lazların tarihi devletleri var mıdır?
Evet
MÖ 1350--164 yılları arasında Kolxis ve  sonrasında  2.yy ile 7. yy.  Laizka Krallıkları vardır.
Emojiye tıkla - Yorum yap - Paylaş
Bu içeriği Sosyal Ortamda Paylaş

Bu haberi okuyanlar aşağıdakileri de okudu



Lazca Nerelerde Konuşulur (Lazların Memleketleri)
Lazca
Lazca Nerelerde Konuşulur (Lazların Memleketleri)

Türkiye’de "Laz” kelimesi bazen yanlış kullanılıyor. "Doğu Karadenizli” veya sadece "Karadenizli” anlamında bu kelimeyi kullanan milyonlarca insan bulunmaktadır. Halbuki gerçek

Lazlar Nerede Yaşar?
Lazlar
Lazlar Nerede Yaşar?

LAZLAR NERELERDE YAŞARLAR? LAZLAR HANGİ İLÇELERDE YAŞARLAR? LAZLAR HANGİ KÖYLERDE YAŞARLAR?

TRT Haber Dijital Dergide Ekim sayısında Lazlar anlatıldı.
Kültür / Sanat
TRT Haber Dijital Dergide Ekim sayısında Lazlar anlatıldı.

TRT Haber Dijital Dergide Ekim sayısında Lazlar anlatıldı. "ÜSTÜNDE YAĞMUR BULUTLARININ EKSİK OLMADIĞI HALK" adlı Elif BALCI imzalı dergideki yazıda Lazların tarihi ve geçmişinin

LAZLAR VE MEGRELLER & LAZCA VE MEGRELCE
podcast
LAZLAR VE MEGRELLER & LAZCA VE MEGRELCE

Megrelce nasıl dildir? Megrelce ile Lazca ilişkisi nedir? Megrelce ve Lazca aynı dil mi? Megreller ve Lazlar benzerlik? Megreller Hrisitian Lazlar mıdır? Lazlar Megrellerden dönme

LAZLAR VE LAZCA ANDROİD UYGULAMASI
indir
LAZLAR VE LAZCA ANDROİD UYGULAMASI

LAZCA ANDROİD UYGULAMASINI ÜCRETSİZ İNDİR

LAZ TARİHİ İLE İLGİLİ KAYNAKLAR
Lazca
LAZ TARİHİ İLE İLGİLİ KAYNAKLAR

''LAZLAR'' M.Recai Özgün Lazların tarihini anlatan M. Recai Özgün’ün ‘’Lazlar’ ’isimli kitabı bu alanda yazılan ender kitaplardan biri. Rahmetlik olan yazar geride çok değerli bir

Gişiş yap yada ücretsiz üye ol

İçerik Takvimi

İlginizi Çekebilir

img
HOPA MÜZESİ
8-07-2018, 13:39
Rize nöbetçi eczaneleri
HANGİ BELEDİYEYİ DAHA BAŞARILI BULUYORSUNUZ?