Safa Barış Sarimusli

Lazlar olarak pek sevinmiştik değil mi?

Lazlar olarak pek sevinmiştik değil mi? 

Fıkralardan çıkıp realiteyle karşılaşacaktık en azından öyle umuyorduk. Birkaç Lazca şarkı, cenaze ritüeli, Lazca ağıtlar ve konuşmalar derken bu sefer suiistimal edilmedik galiba dedim içimden. Televizyon izlemediğim için dizi içeriğini takip edemiyordum sadece ana hatlarıyla bir aşk hikâyesi olduğunu bunu dramatize edilerek sunulduğunu biliyordum. Beklediğimin aksine İstanbul’a kaymadı dizi ve yöremizde devam etti. Çekim ekibini genellikle Hopalı gençlerden yaparak "ekonomik” olarak işsizlik perspektifi için olumlu hareketlerdi. Tanıtım için güzel "turizm” reklamı yapılıyor tüm Türkiye doğaya âşık oluyordu ee tabii tek Türkiye’nin bilmesi yeterli değildi elbette bunu uluslararası pazarlamaya götürmeli satışı yapılmalıydı.


 20-21 Haziran 2013 tarihinde İstanbul Haliç Kongre Merkezinde İstanbul TV Forum and Fair (İTVF) adı altında organizasyon düzenlendi. Orada şans eseri bulundum ve o zaman yayınlandığı kanal olan ATV standında Don't Worry About Me (Benim İçin Üzülme) dizisinin uluslararası medya kuruluşlarına pazarlama amacı ile İngilizce metin halinde broşürü sunuluyordu. Aynı metin www.atvdistribution.com adresinde de mevcuttur. 

Genel hattıyla Artvin-Hopa bölgesinde geçen bir aşkı dizi olarak sunmakta son cümlesinde can alıcı noktayı görmekteyiz "Kurdish Girl and Northern-Turk's love story". Yani Kürt kızı ve Kuzeyli Türklerin aşk hikayesi olarak nitelendirilen dizi bazı bölümlerinde neden Lazca Şarkı, Lazca Diyalog, Lazca Ağıt kullanmıştır?! Doğu Karadeniz Bölgesinde yaşayan Lazlar'a ne zamandır Kuzeyli Türk ifadesi yapıştırılmıştır? Kullanılan "Kurdish Girl” ifadesinden kesinlikle rahatsız değilim sıkıntı yaratan kısım "Northern-Turk’s” ifadesidir.

Asimilasyonun maalesef hala devam ettiği Türkiye'de Devletin anayasada bulunan Eşitlik ilkesine aykırı davranarak TRT'de Lazca TV açılmaması, seçmeli ders olarak Lazca'yı seçebilme imkânı tanıyıp RTE Üniversite'sinden Edebi yönünün olmadığı iddia edilmiş(!) [sanki Lazca için bir akademik çalışma yapmışlar gibi] ve Laz Dili Edebiyatı Enstitüsü açılmamıştır. Bunun gibi birçok örnekte bulacağımız gibi üstüne Haliç Kongre Merkezinde asimilasyonun devam ettiği görülmüştür! 

Bununla ilgili Turkuvaz Medya Grubu ve ATV resmi olarak internet sitelerinden ve ATV ekranlarından Lazlar ve Lazca için ÖZÜR DİLEMELİDİR!!

Şimdi gelelim kanal değiştiren dizinin yapımını üstlenen Boyut Film sahibi beyefendi dizinin ekonomik, sosyo-kültürel etkilerinden bahsetmiş kısacası "nankör” olmayın demeye çalışmıştır. Şu soruları sormaktan kendimi alamayacağım insan "para” için neden kendini satsın? Kendi dili, kültürü, yöresi "para” için yok olmasına müsaade etsin? Asimilasyona neden "para” için karşı çıkmasın? Beyefendi basın açıklamasının sonlarında şu ifadeyi kullanmış; 

"Şu da unutulmamalı ki, bu güne kadar Karadeniz insanları Temel-Fadime fıkralarıyla hep komik olarak tanıtıldı, hâlbuki Benim İçin Üzülme dizisi, Karadeniz insanının aşklarını, sevdalarını, acılarını, mutluluklarını, onlarında acılarının olduğunu onlarında sevdalarının olduğunu, onlarında sorunları olduğunu anlattı tüm Türkiye'ye.”

Hâlâ Temel-Fadime fıkralarında bahsedilenin Lazlar olduğunu varsayıp üstüne Karadeniz insanı ifadesini kullanıp Laz kelimesinden kaçmasını sadece ve sadece olayın üstüne "tüy dikmek” olarak nitelendirebilirim. Evet, HES gibi sorunlarımız var ve en büyük sorunumuz LAZCA ve LAZLIK üzerine bu insanların böyle bir sorunu var dediğinizi göremedik. Reyting korkusu üzerine yapılan tutarsız, kendini bilmişlik taslayan, ek olarak bizleri "borçlu” çıkaran beyefendiye kimseye ne bir borcumuzun olduğunu ne de ihtiyacımızın olduğunu belirtmek isterim. Bununla ilgili tutarlı eleştiriler içeren bir basın açıklaması ivedilikle yapılmalı. Dernek, vakıf, enstitü grupları içerisinde olmalı tek sesli olarak bu durumu deklare etmeliyiz.

Skidas Lazuri Nena!

Safa Barış Sarimusli

Emojiye tıkla - Yorum yap - Paylaş
Bu içeriği Sosyal Ortamda Paylaş

Bu haberi okuyanlar aşağıdakileri de okudu



LAZ TARİHİ İLE İLGİLİ KAYNAKLAR
Lazca
LAZ TARİHİ İLE İLGİLİ KAYNAKLAR

''LAZLAR'' M.Recai Özgün Lazların tarihini anlatan M. Recai Özgün’ün ‘’Lazlar’ ’isimli kitabı bu alanda yazılan ender kitaplardan biri. Rahmetlik olan yazar geride çok değerli bir

KARADENİZ’DEN ESİNTİLER
Kamil Aksoylu TOROCİ
KARADENİZ’DEN ESİNTİLER

Kâmil Aksoylu Toroci Bu yazımızı Batı Karadeniz’deki Laz örgütlenmeleri ve etkinliklere ayırdık. Karadeniz deyince ilk akla gelen simgesel değerler yok olurken bu çalışmaların

"Benim için üzülme" Lazca için, Kültürün için üzül.....
Ramazan Kosanoğlu ǨLEMURİŞİ
"Benim için üzülme" Lazca için, Kültürün için üzül.....

Çekimleri Artvin/ Arhavi ve Hopa'da yapılan, kısa zaman sonra ulusal bir televizyon kanalında Mahsun KIRMIZIGÜL imzasıyla yayınlanacak "Benim İçin Üzüme" adıyla dizi yayınlanacak.

LAZCAYI UNUTAN LAZ TEYZENİN HİKAYESİ
Ramazan Kosanoğlu ǨLEMURİŞİ
LAZCAYI UNUTAN LAZ TEYZENİN HİKAYESİ

Yağmurlu bir günde annemin aşırı çalışmasından kaynaklanan eklem ağrısı için Çamlıhemşin sağlık ocağına gitmeye karar verdik. Doktor sıramızı aldık, salonda bekliyorduk.

İSTANBUL RİZE GÜNLERİ BAŞLIYOR
Kültür / Sanat
İSTANBUL RİZE GÜNLERİ BAŞLIYOR

Rize Dernekler Federasyonu (RİDEF) tarafından 25-29 Mayıs 2022 tarihlerinde İstanbul Yenikapı Etkinlik Alanı’nda yapılacak 12’inci Rize Günleri için geri sayım başladı. Kaynak:

Kazım Koyuncu’yu anarken
Lazlar
Kazım Koyuncu’yu anarken

Ali İhsan Aksamaz Kazım Koyuncu, 25 Haziran 2005’te aramızdan ayrılmıştı. Kazım Koyuncu, İstanbul’a okumak için gitti. Lazlığının farkına da orada vardı. Lazca’nın ölüyor olduğunu

Gişiş yap yada ücretsiz üye ol

İçerik Takvimi

Rize nöbetçi eczaneleri
HANGİ BELEDİYEYİ DAHA BAŞARILI BULUYORSUNUZ?